“In een hal van 2100 vierkante meter kun je veilig klimmen met 30 man”

Foto: Boulderhal Energiehaven

Boulderhal Energiehaven in Lage Weide is 2100 vierkante meter groot en acht meter hoog. “Hier kun je echt veilig sporten met dertig mensen; je hoeft niet bij elkaar in de buurt te komen”, aldus Floriaan Drewes, een van de oprichters van Boulderhal Energiehaven.

De boulder- en klimbranche is teleurgesteld dat hun hallen pas op 1 september open mogen, op dezelfde datum als sportscholen. Sportscholen staan achteraan in de rij op de ‘routekaart’ met versoepelingen van coronamaatregelen die premier Mark Rutte woensdag aankondigde. Ze mogen pas weer open op 1 september. “En wij dus ook. Terwijl wij niet te vergelijken zijn met sportscholen”, stelt Floriaan. “Natuurlijk is boulderen een sport, maar je raakt er niet van buiten adem en gaat ook niet hijgen. Bij hijgen, zingen en schreeuwen verspreidt het virus zich het snelst. Maar daar is in onze hal geen sprake van.”
Bij boulderen klim je tot een hoogte van 4.20 meter. Boulder is Engels voor rotsblok, en die vormen zijn een beetje nagebouwd in de boulderhal. Er zijn klimroutes die je kunt volgen, waarbij je kracht en denkwerk nodig hebt. Je zit niet vast aan touw en klimgordels; er liggen overal dikke valmatten. De sport is voor iedereen geschikt.

Veel vrije ruimte

Floriaan vindt het eigenlijk onverteerbaar dat restaurants en bioscopen wel per 1 juni in beperkte mate open mogen en zijn hal niet. “Begrijp me goed: ik gun het alle restaurants en bioscopen van harte dat ze open gaan hoor. Maar wij brengen sport – dat is goed voor de mentale en fysieke gezondheid – op een heel veilige manier. Als je in onze hal met dertig mensen tegelijk bent, moet je echt roepen wil de ander je horen. We hebben heel veel vrije ruimte. Met de brancheorganisatie hebben we al een protocol uitgewerkt met routes in de hal, spatschermen en een reserveringssysteem. Wij zijn normaal van negen uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds open; als we per tien minuten een of twee personen binnenlaten wordt het hier nooit te druk.”

Forse huur

Boulderhal Energiehaven zou dan een paar honderd mensen per dag op een veilige manier kunnen ontvangen, en die inkomsten zijn inmiddels hard nodig. “Van de tegemoetkoming van de overheid kunnen wij de salarissen van de medewerkers betalen, maar onze huur loopt gewoon door. En dat is een forse huur. Ook andere vaste lasten gaan gewoon door. Als we pas op 1 september open gaan hebben we echt een heel groot probleem. Wij pakken elke lobby aan om de politiek te bewegen eerder open te kunnen. Het liefst op 21 mei, maar 1 juni is ook goed. Als we maar open kunnen.”

 

 

Reacties