Tulpen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op het Berlijnplein

Foto: W de Heus

Twee minuten stilte op het Berlijnplein in Leidsche Rijn krijgt vanavond wel een heel bijzondere dimensie: een deel van de bloemen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei komt op de herdenkingsplek op het Berlijnplein te staan.

Iedereen kon de afgelopen dagen virtueel bosjes bloemen bestellen voor één van de 3900 herdenkingsmonumenten in het land. Het Nationaal Comité zorgde dat er van alle donaties ook op een flink aantal plekken bossen bloemen terecht zouden komen. Zo ook op het Berlijnplein, waar vijf jaar geleden pas voor het eerst de dodenherdenking plaatsvond.

Alternatieve herdenking

De organisatie van de dodenherdenking in Leidsche Rijn heeft overigens wel een alternatief bedacht voor de fysieke dodenherdenking. Op de website van de Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn wordt dan een korte film worden getoond met een alternatieve herdenking. Schoolkinderen van Leidsche Rijn is gevraagd om een tekening van een bloem te mailen naar [email protected]. Deze ‘digitale’ bloemen zijn meegenomen in de film die op 4 mei vanaf 19.45 uur te zien zal zijn op www.stichting4en5meileidscherijn.nl en op de socialemediakanalen van de stichting.

5 mei

Net als de dodenherdenking in Leidsche Rijn gaat ook het bevrijdingsfeest op 5 mei in Castellum Hoge Woerd niet door. Om toch aandacht te besteden aan dit bijzondere jubileum is op de website van de Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn een korte film met gesprekken over 75 jaar vrijheid te zien.
Zie voor info en data www.stichting4en5meileidscherijn.nl.

Reacties