Fors minder vacatures sinds uitbraak crisis

Foto: klinkin pixabay

Door de coronacrisis ziet de arbeidsmarkt er plotseling heel anders uit. Het aantal vacatures is erg gedaald. Vooral in de dienstverlenende beroepen. In Utrecht gaat het om een daling van 20 tot 25%. Om de ontwikkelingen goed te kunnen duiden, zijn de vier weken na het uitbreken van de coronacrisis vergeleken met de eerste elf weken van 2020. Na half maart is het gemiddeld aantal vacatures met 20% gedaald.

In de dienstverlenende beroepen is het aantal vacatures zelfs met 41% gedaald. Onder de dienstverlenende beroepen vallen bijvoorbeeld kelners, koks, keukenhulpen en schoonmakers. Logisch, want doordat de horeca tijdelijk is gesloten, is er minder personeel nodig. Ook is er minder vraag naar schoonmakers omdat veel bedrijven zijn gesloten. In de commerciële beroepen is het aantal vacatures met een derde gedaald. In de detailhandel zijn sommige winkels dicht, waardoor er minder verkoopmedewerkers nodig zijn.

Stijging aantal vacatures in sommige beroepen

In sommige beroepen is het aantal vacatures afgelopen vier weken juist gestegen. In de agrarische sector komt dit door het gunstige seizoen. Zoals gebruikelijk in het voorjaar is er een stijgend aantal vacatures bij hoveniers en medewerkers groenvoorziening. Daar staat tegenover dat de vraag naar personeel in de bloemen- en plantenteelt is gedaald. De agrarische sector heeft last van de coronacrisis door het wegvallen van klanten, door bijvoorbeeld de sluiting van horecagelegenheden en verminderde exportmogelijkheden. In de zorgsector worden alle zeilen bijgezet om het vele extra werk aan te kunnen. Er is vooral een toename in vacatures te zien voor verzorgenden en helpenden in zorginstellingen en voor verpleegkundigen in ziekenhuizen. Dit geldt niet voor alle beroepen in de zorg en welzijn. Voor bijvoorbeeld tandartsassistenten en maatschappelijk werkers is het aantal vacatures gedaald.

Grootste daling rond Amsterdam

In de regio Amsterdam is het aantal vacatures het sterkst gedaald. Ook in omliggende regio’s, zoals Holland-Rijnland, Zuid-Kennemerland en Gooi en Vechtstreek, was een sterke daling van het aantal vacatures te zien. In Noord-Nederland, Helmond en Rijnmond daalde het aantal vacatures minder hard dan gemiddeld in Nederland.

Cookieinstellingen