“Het wordt een heel andere ramadan dan anders”

Foto: MB

Vrijdag 24 april begint de ramadan, maar het wordt een heel andere ramadan dan normaal. “De ramadan is een tijd van bezinning, laten we ons realiseren dat we met zoveel goede dingen gezegend zijn,” aldus Abdelouahed Metalsi, secretaris van de moskee in Leidsche Rijn.

Hij geeft zonder meer toe dat het natuurlijk jammer is dat de vastenmaand voor de moslimgemeenschap noodgedwongen met minder gezelligheid en samenzijn gepaard zal gaan dan normaal. “Maar de ramadan is óók een maand van reflectie en bezinning, het gaat niet alleen om niet eten en niet drinken. Het is de bedoeling dat je deze maand de band met je schepper versterkt. Dat kan juist nu heel goed, tijdens deze crisis. Want nu pas realiseren we ons eigenlijk wat een gezegend leven we hebben. Veel dingen die altijd vanzelfsprekend waren en die nu even niet kunnen bijvoorbeeld. Hebben we dat wel voldoende gewaardeerd? Bijvoorbeeld de mogelijkheid tot contact met anderen, waar we misschien soms nonchalant in zijn geweest. Ik denk dat veel moslims deze ramadan aangrijpen om juist bij dat soort zaken stil te staan.”

Relativeren helpt

Saamhorigheid is een belangrijk onderdeel van de ramadan, en dat gaat nu op een andere manier. “Natuurlijk is het jammer dat we niet samen de iftar kunnen gebruiken, maar er zijn ook landen waar dagloners nu geen eten voor hun naasten kunnen verzamelen omdat ze nu geen werk hebben en er geen sociale zekerheden zijn. Relativeren helpt enorm”, vindt Abdelouahed. Hij vertelt dat het Islamitisch Cultureel Centrum in Leidsche Rijn ondanks de dichte deuren veel contact met zijn leden heeft. “Onze gebedsruimte lijkt inmiddels op een opnamestudio”, lacht hij. We nemen veel op en communiceren via de sociale media. We hebben verschillende whatsappgroepen; als we iets online zetten, appen we dat meteen. Dat zorgt direct voor de nodige interactie. Het is mooi om te zien dat het zo ook kan, contact onderhouden.”

De pest

Het Islamitisch Cultureel Centrum draagt actief naar de leden uit om zich tijdens de ramadan óók te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Ook al is het in deze maand wellicht verleidelijk om toch familie op te zoeken. Abdelouahed: “Ook vanuit religieus oogpunt zijn er voldoende verwijzingen om je aan de richtlijnen te houden. De profeet zegt dat je niet moet reizen naar een gebied waar de pest heerst. En als je in een gebied bént waar de pest heerst, moet je daar blijven, zegt hij. Daar zijn goede vergelijkingen mee te maken toch?”

Mooi weer

Abdelouahed zegt wel dat een eventueel punt van zorg de jongeren kunnen zijn die elkaar willen opzoeken en bij elkaar gaan hangen. “We hebben goede contacten met de politie en de gemeente, dus in overleg zouden we kunnen kijken welke rol wij kunnen spelen als er sprake is van overlast door jongeren van onze gemeenschap. Maar met dit mooie weer zijn er meer jongeren die samen naar buiten willen, dat heeft natuurlijk niets met de ramadan te maken.”

Fitr-feest

Of het Fitr-feest – het feest dat ramadan afsluit en ook wel Suikerfeest wordt genoemd – wel gezamenlijk gevierd kan worden, betwijfelt Abdelouahed zeer. Hij begint zelfs te lachen bij de vraag. “Het zou wel héél fijn zijn, maar we moeten realistisch zijn. Alle evenementen zijn tot eind augustus afgelast. Daar kun je het Fitr-feest van de moskee ook wel onder scharen. Dat is jammer ja. Maar weet je, er zijn mensen die in verzorgingshuizen wonen die nu helemaal geen familie mogen zien. Dat is veel erger toch? Echt, wij hebben het goed hoor, ook al hebben we geen gezamenlijke iftar of Fitr-feest.”

 

Cookieinstellingen