Fysiotherapie per video? Bij LRJG gaat dat heel goed

Foto: LRJG

Fysiotherapie op afstand, via een videoverbinding? De fysiotherapeuten van het Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum (LRJG) hebben er goede ervaringen mee. “Het kan waar en wanneer het jou uitkomt, en mensen worden er zelfredzamer van”, aldus Wytse Brongers, fysiotherapeut en manager bij LRJG.

Ook fysiotherapeuten zaten even met de handen in het haar: hoe moesten zij nu hun werk gaan doen? Fysiotherapie is immers bij uitstek een beroep waarbij je mensen aanraakt. Bij Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum hadden de fysiotherapeuten al enige ervaring met digitale consulten; deze werkwijze kwam enkele weken geleden opeens in een stroomversnelling. “Alleen medisch noodzakelijke zorg mochten wij nog fysiek verlenen in specifieke gevallen, bijvoorbeeld aan mensen die net geopereerd zijn. Verder zijn we ons gaan toeleggen op videoconsults. Het blijkt dat je als fysiotherapeut heel goed via een videoverbinding kunt uitleggen wat cliënten het beste kunnen doen. Ook oefeningen kun je goed online coachen. Het is even wennen voor allebei, maar het kán echt heel goed!” lacht Wytse van LRJG.

Op afstand veel te zeggen

LRJG heeft vijf locaties in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Zij delen hun onderkomen met huisartsen, en werken in een academische setting waarin onderzoek en onderwijs met de praktijk worden gecombineerd. Ze waren toevallig al langer bezig met consulten op afstand, en dat komt nu goed uit. Wytse: “Heel veel is mogelijk. Ook als je bijvoorbeeld ongerust bent over pijn die je voelt, kunnen wij op afstand mee kijken welke oefeningen geschikt zijn door goed te kijken naar bewegingen via de videoverbinding en te informeren en te coachen. Ons werk bestond immers al voor een groot deel uit informeren en uitleg geven. Het voordeel voor de cliënten is natuurlijk dat dit altijd even tussendoor kan: ze hoeven niet naar de praktijk te komen. Nog een voordeel is dat ze zelfredzamer worden. Pijn in je schouder is soms bijvoorbeeld te behandelen door oefeningen en door op die plek met een tennisbal tegen de muur te rollen. Je wordt er inventief van.”

Meer info: Leidse Rijn Julius Gezondheidscentrum

https://www.facebook.com/fysiolrjg/

 

 

 

Reacties