Burgemeester Van Zanen roept burgers op ‘oren en ogen open te houden’

Foto: 1vandaag

Hulpverleners, de politie en burgemeester Jan van Zanen vrezen een toename van huiselijk geweld door het coronavirus. Zeker nu het kabinet de lockdown tot 20 mei verlengt. De burgemeester doet daarom nu een dringende oproep aan alle Utrechters.

De politie neemt al een ‘lichte stijging’ waar als het gaat om het aantal aangiften van huiselijk geweld en kindermishandeling. De leiding van de Utrechtse politie vreest bovendien dat het aantal meldingen de komende weken toeneemt. Dit soort signalen van politie en zorgorganisaties zijn voor burgemeester Jan van Zanen reden om inwoners van zijn stad op te roepen om ‘extra op elkaar te letten’ en ‘de oren en ogen open te houden’. Want nu het advies voor veel inwoners van zijn stad is om ook de komende weken veelal thuis te blijven, bestaat bij Van Zanen de angst dat de spanningen achter de voordeuren in zijn stad steeds hoger zullen oplopen. Een situatie waar met name vrouwen, kinderen en ouderen het slachtoffer van kunnen worden.

Stijging politiecijfers

Het aantal aangiften bij de politie van huiselijk geweld is de laatste weken, sinds de uitbraak van het coronavirus, gestegen. Dat vertelt hoofdcommissaris Martin Sitalsing van de politie Midden-Nederland. “We zien de laatste weken een lichte stijging in de politiecijfers als het gaat om huiselijk geweld en kindermishandeling.” De hoofdcommissaris verwacht de komende tijd nog een verdere toename in het aantal aangiften, omdat “de ervaring leert dat het lang kan duren voor mensen echt aangifte doen. We hebben zeer grote zorgen als het gaat om kwetsbare kinderen. We zien bijvoorbeeld ook dat het aantal burenruzies toeneemt.”

Snellere escalatie thuis

Er zijn al veel langer serieuze signalen bij hulpinstanties in het hele land dat huiselijk geweld achter de voordeur toeneemt sinds de uitbraak van het coronavirus. In Utrecht zijn er ook al vaker meldingen van zogenoemd excessief huiselijk geweld geregistreerd. “Bij de probleemgezinnen die wij al in beeld hadden voor de coronacrisis, merken wij dat het thuis nu veel sneller escaleert”, legt Krijnie Schotel uit. Zij is bestuursvoorzitter van koepelorganisatie Samen Veilig Midden-Nederland. Ook hulpverleners en gemeente denken dat het niet anders kan dat de meldingen van mishandelingen van vrouwen en kinderen snel zullen gaan stijgen. “Er zijn relatief meer mensen die ons bellen voor een adviesgesprek. We krijgen dus wel degelijk de signalen”, zegt Krijnie Schotel. “Dan moet je denken om buren, direct betrokkenen en vrienden. Zij horen geluiden vanuit een huis komen of zien een kind buiten lopen en denken dat er mogelijk iets ergs aan de hand is.”

Niet in contact met leerlingen

Organisaties als Veilig Thuis Utrecht zijn met de coronacrisis veel oren en ogen kwijtgeraakt die (mogelijke) kindermishandeling normaal gesproken signaleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leerkrachten, sporttrainers en muziekdocenten. “Door het coronavirus komen zij niet in contact met hun leerlingen en dat is voor niet alleen problematisch maar vooral ook erg zorgwekkend”, aldus Krijnie Schotel.

‘Beste Utrechters’

De brief met de oproep van burgemeester Jan van Zanen begint met de woorden ‘Beste Utrechters’ en is tot stand gekomen na nauw overleg met onder andere wijkagenten, buurtteams en hulpverleners. Volgens zijn woordvoerder heeft de burgervader van de Domstad deze specifieke brief over huiselijk geweld geschreven omdat hij grote zorgen heeft: “De signalen die de burgemeester van diverse kanten krijgt en ook wel z’n eigen boerenverstand, hebben hem gedreven deze oproep aan alle Utrechters te doen.”

Weer in beeld

Het kabinetsbesluit om vanaf 11 mei de basisscholen weer geleidelijk aan te openen wordt door hulpverleners en ook de politie met veel tevredenheid en ook opluchting ontvangen. Niet alleen komen de kinderen dan weer beter in beeld, ook zou de gespannen situatie bij gezinnen waar het nu mis zou kunnen gaan dan kunnen veranderen.
Volgens politiechef Martin Sitalsing is het ook “heel belangrijk” dat de jeugd meer ruimte krijgt en bijvoorbeeld weer mag gaan sporten. “Natuurlijk merk je dat jongeren vaker de grenzen op zoeken. Ze hebben niet het gevoel dat ze iets crimineels doen, dat maakt het extra lastig voor ons om die corona-maatregelen te handhaven. We zijn als politie blij dat de jeugd nu meer ruimte krijgt en dat de basisschoolkinderen straks grotendeels weer naar school kunnen.”

(bron: 1Vandaag)

Cookieinstellingen