Goed leren hardlopen met Daan (blessurevrij!)

Foto: Daan den Ouden

Nu sportscholen dicht zijn en het mooi lenteweer is, zie je steeds meer mensen hardlopen op het Lint of in een ander park in Leidsche Rijn. Sommige deden dat al, hardlopen, maar er zijn ook heel wat beginners. Daan den Ouden is sportmasseur en -therapeut en helpt deze al dan niet beginnende hardlopers graag aan de juiste techniek en houding.

“Het valt me echt op dat er nu meer hardlopers op de weg te vinden zijn. En dan met name hardlopers waarbij de looptechniek veel te wensen overlaat”, bekent Daan den Ouden. Zelf loopt hij al langer hard en waagt zich zelfs een aantal keer per jaar aan ultraruns van een kilometer of zestig. Blessurevrij. “Ik ben sporttherapeut en weet precies waarop ik moet letten. Daarom kan ik nu van die lange runs lopen. Maar als ik soms hardlopers op het Lint zie, begint het me echt te jeuken om die mensen niet te hulp te schieten. Ik heb eenvoudige tips waardoor ze efficiënter kunnen gaan lopen. Zeker voor de mensen waarvan ik denk dat ze vorige week of zo begonnen zijn met lopen. Het is toch zonde als zo’n goed voornemen binnen drie weken in de kiem wordt gesmoord door een opkomende blessure?”

Training op afstand

Omdat zijn praktijk aan huis noodgedwongen tijdelijk dicht is, heeft Daan zich gestort op trainingen via videocalls en looptrainingen-op-afstand op het Lint. “Het Lint is breed genoeg om anderhalve meter afstand te kunnen houden. En ik zie dan heel goed hoe iemand beweegt en wat zijn of haar houding is. Daarover kan ik tijdens de training goed adviseren zodat diegene blessurevrij blijft.” Juist daarin onderscheidt Daan zich van andere hardlooptrainers: die beloven dat je binnen een bepaalde tijd tien kilometer kunt lopen, maar Daan laat je dat dan ook blessurevrij doen, en dat is natuurlijk best belangrijk.

Nieuwsgierig?

Heb je belangstelling voor de trainingen van Daan? Kijk dan op zijn website: blessurevrij hardlopen en de wetten van blessurevrij hardlopen/trainingen. En misschien is het een tip voor een hardloper die net begonnen is met lopen of veel te maken heeft met blessures!

 

Reacties