Thuisschoolmaatje: initiatief van Academie Tien vindt landelijke navolging

Foto: pxfuel

Het vrijwilligersproject Thuisschoolmaatje begon op de middelbare school Academie Tien in Leidsche Rijn. Het houdt in dat kinderen die thuis maar moeilijk aan school kunnen werken, hulp krijgen van een vrijwilliger. Een paar keer per week bellen ze over schoolzaken; de vrijwilliger houdt de leerling als het ware bij de les.

Ongeveer een vijfde van alle middelbare scholieren heeft moeite met thuisonderwijs. De structuur van de school is weggevallen, hun ouders kunnen hen niet helpen omdat zij in een vitaal beroep werken, of omdat ze niet zo goed Nederlands spreken, broertjes en zusje rennen rond en leiden hen af. Nu de scholen zeker nog tot het einde van de meivakantie gesloten zijn, dreigen zij een forse leerachterstand op te lopen. Om dit te voorkomen is de actie Thuisschoolmaatje gestart, een initiatief om leerlingen die in deze tijden van afstandsonderwijs extra aandacht nodig hebben te koppelen aan vrijwilligers, die hen als maatje stimuleren en begeleiden.

Drie keer per week bellen

Het idee voor dit project is geboren op Academie Tien, een middelbare school in Leidsche Rijn. Op deze school wordt al sinds het begin van de schoolsluiting met veel succes gewerkt met vrijwilligers die leerlingen bij de les proberen te houden. In de praktijk betekent dit dat de vrijwilliger drie keer per week, ongeveer een half uur (video)belt met de leerling. Dit gesprek is vooral bedoeld om de leerling aandacht te geven, te stimuleren en te helpen met plannen en organiseren. Deze rol is aanvullend op de mentor; mentoren bepalen welke leerlingen een aanbod krijgen voor een maatje. Uiteraard wordt het contact tussen leerling en maatje, via de mentor, alleen tot stand gebracht als de ouders ermee instemmen. De vrijwillige maatjes krijgen vooraf een korte training.

Landelijke aanpak

Dit initiatief verdient een landelijke aanpak. Daarom start de VO-raad samen met Academie Tien de campagne ‘Thuisschoolmaatje’. Via www.thuisschoolmaatje.nl  kunnen vrijwilligers uit het hele land zich aanmelden. Daarnaast organiseert de VO-raad een netwerk van regiocoördinatoren die de vraag van scholen en het aanbod van vrijwilligers bij elkaar brengt.  Woensdagmiddag 15 april besteedt het RTL 4-programma Koffietijd er aandacht aan.

(bron: VO-raad)

Cookieinstellingen