“Wij hebben er niks aan als iedereen van alles online bestelt bij de grote bedrijven”

Foto: Delofa

“Het voordeel is dat het mooi weer is, dus wij hebben nog weinig last van de crisis. Maar ik denk dat ‘ie in de fietsenbranche nog wel komt, de klap,” aldus Melvin Kuiper van Delofa Tweewielers in het winkelcentrum in Veldhuizen.

Melvin heeft vooralsnog mazzel, vindt hij. Collega’s in de fietsbranche zien twintig tot zestig procent minder omzet, maar hij merkt nog niet veel van de huidige crisis. “Ik denk dat de klap nog komt als het lang doorgaat. Fietswinkels sparen in het voorjaar en de zomer voor de wintermaanden waarin ze bijna niks verkopen. Als je nu quitte speelt, heb je straks dus niks.”

Omzetdaling

Met Melvin gaat het gelukkig nog goed, ook al ziet ook hij een daling van zijn omzet. “Ik zit hier nu 2,5 jaar en ik heb altijd groei gezien. In maart was die minder. Ik zit voor tachtig procent op elektrische fietsen die veel voor woon-werkverkeer worden gebruikt. Ook verkoop ik altijd veel transporters met kinderzitjes voor en achter en elektrische bakfietsen; het is natuurlijk een jonge wijk met veel kinderen. Ik probeer optimistisch te blijven, maar als het woon-werkverkeer te lang stil blijft liggen ga ik het zeker stevig merken.”

Verhuurder denkt mee

Melvin hoopt met zijn bedrijf gezond uit deze crisis te komen. De verhuurder van zijn pand had hem gevraagd of er iets aan de huur gedaan moest worden om problemen te voorkomen. “Dat vind ik heel tof. Zij hebben er natuurlijk ook niks aan als straks panden leegstaan hier.” Voorlopig hoeft Melvin geen gebruik te maken van het aanbod van zijn verhuurder. “Ik hou graag m’n eigen broek op.”

Melvin hoopt – net als vele anderen natuurlijk – dat de scholen in mei weer open gaan. “En dat dan al die kinderfietsjes die nu alsmaar stilstaan een onderhoudsbeurtje nodig hebben!”

Reacties