We horen de A12 een stuk minder: geluidsoverlast gemeten en vergeleken

Foto: Clarita Rijnsent

Minder (vracht)verkeer en luchtvaart, dat moet leiden tot minder geluidsoverlast. Langdurige geluidhinder, bijvoorbeeld bij luchthavens, langs snelwegen of bij industriegebieden, kan leiden tot gezondheidsklachten als hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Is er al effect gemeten?

Eén ding is ons wel duidelijk: de A12 horen we in het oude De Meern nu veel minder dan zo’n maand geleden. Doorgaans is er altijd een ruis op de achtergrond afkomstig van de A12. Nu die er niet is, valt op hoe aanwezig dat geluid altijd was. Nu horen we vogels fluiten. En klussende buurmannen natuurlijk. De effecten van geluidsoverlast zijn onderzocht door het RIVM.

Halvering autoverkeer

Arnoud Kok, onderzoeker bij het RIVM, trekt ‘voorzichtige conclusies’ uit de meetpost langs de A2 bij Breukelen. Vanaf de eerste week na de eerste maatregelen tot halverwege vorige week ziet hij een afname van het geluidsniveau van 3 tot 4 decibel (db). Dat klinkt niet veel op een gemiddelde van zo’n 72 db, maar het gaat in de waarneming door het menselijk oor niet om de absolute cijfers, maar om de daling op zichzelf. Die daling van 3 db komt volgens Kok neer op een halvering van het autoverkeer, wat overeenkomt met andere berichten. Maar ook hier geldt: de harde oostenwind en de stand van het meetpunt beïnvloedden de uitkomsten.

Gezondheidsproblemen

’s Nachts gaat de afname van het geluidsniveau tot 4 db ten opzichte van vóór de corona-maatregelen. Conclusie: het is zowel ’s nachts als overdag stiller op de wegen, maar ’s nachts is de daling groter dan overdag. Daarnaast lijkt het erop dat de kleinste daling zich voordoet tijdens de ochtendspits, zegt Kok. Daarvoor heeft hij nog geen eenduidige verklaring. Voor eventuele gezondheidsproblemen is deze daling overigens niet van groot belang: “Die klachten doen zich voor bij langdurige blootstelling. Voor zichtbaar effect duurt deze afname nog te kort”, aldus Kok.

(bron: o.a. De Volkskrant)

Cookieinstellingen