De eikenprocessierups komt er weer aan….

Foto: Nieuws.nl

Nog een goede reden om binnen te blijven: de eikenprocessierups is weer uit z’n ei gekropen. De haartjes van dit beest kunnen verschrikkelijk veel jeuk veroorzaken.

Op maandagochtend 6 april zijn de eerste eikenprocessierupsen al weer waargenomen. Vorig jaar was er op veel plaatsen veel overlast van deze beesten. En nu zijn ze dus terug. Het Kenniscentrum zegt maandag dat de rupsen door ‘het hele land’ zijn gezien. Het goede nieuws is dat ze nu nog niet de haartjes hebben die de overlast veroorzaken. Maar dat is ook meteen het slechte nieuws: als de coronamaatregelen in mei (deels) zouden worden opgeheven, hebben ze de haartjes wél.

Half mei

De eerste brandhaarden worden half mei verwacht. Net wanneer we dan misschien weer naar buiten zouden mogen. Of de rupsen dit jaar voor net zoveel overlast zorgen als afgelopen jaar is onduidelijk. Dat hangt onder meer af van het aantal rupsen en de weersomstandigheden. Afgelopen zomer zorgde de combinatie van hoge temperaturen en harde wind voor veel overlast. Er zijn in de regio Utrecht wel verschillende maatregelen genomen om de overlast tegen te gaan. Zo is er gespoten met bacteriën die de rups opeten en zijn her en der nestkastjes geplaatst: als deze bewoond worden zijn, zijn er meer natuurlijke vijanden die de rupsen opeten.

Reacties

Cookieinstellingen