“De huizenmarkt kan dit hebben”

Foto: TG

“Wij zijn echt superdruk. Zelfs in deze tijd bieden mensen boven de vraagprijs, omdat ze denken dat ze nu meer kans maken.” Aan het woord is makelaar Elly Verkleij van Welwonend Makelaardij in Vleuten.

“De huizenmarkt was hier in deze regio natuurlijk op z’n hoogtepunt en dat is ondanks de coronacrisis niet over.” Elly constateert wel dat er minder aanvragen voor bezichtigingen zijn. “Waar ik voorheen dertig biedingen voor een woning had, heb ik ik er nu vijf. Maar het resultaat is hetzelfde: de woning wordt meestal snel boven de vraagprijs verkocht.” Ze vertelt dat ze de belangstellenden ‘heel voorzichtig’ rondleidt, met de nodige afstand en de nodige poetsdoekjes met ontsmettingsmiddel voor de trapleuningen en deurklinken.

Meer vraag dan aanbod

De mensen die door deze crisis onzeker zijn over hun financiële toekomst zijn de mensen die nu even wachten, denkt Elly. “Maar er blijft gewoon een grote groep over die nu graag profiteert van de lage hypotheekrente. Want als je weet dat je de rente kunt betalen omdat je een vaste baan hebt, heeft de huidige crisis daar geen invloed op.” Michael van Amerongen van de Hypotheekshop Utrecht Leidsche Rijn ziet ook dat er iets minder vraag is. “En mensen die eigenlijk wilden wachten op verdere prijsstijgingen willen nu toch sneller hun huis verkopen”, aldus Michael. Maar ook hij ziet vooralsnog nog altijd meer vraag dan aanbod, dus een opgaande marktwerking.

Geen paniek

Michael plaatst daar wel een kanttekening bij voor de lange termijn: “Als deze situatie te lang duurt, kan het wel voor problemen gaan zorgen, vooral als mensen hun banen verliezen en dus niet meer kunnen financieren. Dan kan het aanbod groter worden dan de vraag, waardoor de prijzen dalen. Mijn advies aan mensen is dat we met zijn allen de rust bewaren en geen overhaaste beslissingen maken in paniek. We kunnen namelijk met zijn allen ook een financiële crisis in werking zetten door ons gedrag. Laten we het dus rustig afwachten en vooral ons richten op onze gezondheid en die van de mensen om ons heen. Nu we allemaal thuiszitten, kunnen we juist ook goed eens alle financiële zaken doornemen en nog steeds profiteren van de lage rente.”

Instortende markt

En de vraag of de huizenmarkt instort – een term die je nu wel eens hoort – is absoluut koffiedik kijken. Makelaar Elly: “De mensen die een paar weken geleden nog riepen dat de markt volgend jaar met zes procent stijgt, roepen nu dat de markt instort. Er is gewoonweg niks over te zeggen. Maar voorlopig kan de huizenmarkt dit prima hebben.”

Reacties