“Hamsteren is echt niet nodig”

Foto: J a C

De rij bij de Jumbo in Leidsche Rijn Centrum deze vrijdagmiddag… Na de persconferentie over de coronamaatregelen is men massaal boodschappen gaan doen. Eerder was er vooral een run op hygiëneproducten, zoals desinfecterende gels. Nu is om de een of andere reden ook wc-papier erg in trek. Veel schappen in de Leidsche Rijnse supermarkten zijn leeg.

Groenten in blik en uit de vriezer, peulvruchten, rijst, pasta, tomatensauzen, houdbare melk, knakworst, (afbak)brood en soepen: al die houdbare producten gaan sneller de winkel uit dan normaal. En wc-papier is niet aan te slepen; waarschijnlijk omdat er vorige week een bericht de ronde deed op de sociale media dat er in Australië en China bijna geen wc-rol meer in de winkel ligt. Ook online wordt meer geshopt bij de diverse supermarkten, maar dat lijkt logisch als je de openbaarheid wil mijden.

Hamsteren

Dat hamsteren is echter niet nodig. Marc Jansen, directeur van supermarktkoepel CBL, waar onder meer de Jumbo en Albert Heijn bij horen, benadrukt in een interview met NRC  dat er absoluut geen tekort aan voedsel is. “Het moet alleen sneller door de keten worden geduwd.” Voedselproducenten kunnen voldoende leveren en bij de distributiecentra zijn genoeg voorraden. Op dit moment worden meer mensen en vrachtwagens ingezet voor de bevoorrading. “Wie nu misgrijpt kan morgen alweer terecht”, zegt Jansen.

‘Vies’ geld

Maatregelen die supermarkten wel nemen: ze vragen klanten zoveel mogelijk te pinnen zodat ‘vies’ geld niet van hand tot hand gaat, en veel supermarkten hebben schoonmaakdoekjes klaargezet waarmee klanten hun zelfscanapparaat kunnen reinigen.

Reacties