Minder mensen kiezen voor duurzame energie dan voorheen

Foto: Pixabay

Voor het vierde jaar op rij is Utrecht de meest groene provincie: de meeste mensen die overstappen van energieleverancier kiezen voor een duurzame leverancier (29%).

Dit blijkt uit de jaarlijkse barometer van vergelijkingssite EasySwitch.nl. Hier is tevens te zien dat in 2019 minder Nederlandse overstappers voor een duurzaam energiecontract hebben gekozen. Sinds 2015 steeg de vraag naar duurzame energiecontracten, maar in 2019 was dit voor het eerst niet het geval.

Minder

Utrecht is op dit gebied de meest duurzame provincie, maar toch kiezen hier minder mensen dan vorig jaar voor een duurzame energieleverancier. in 2018 was dat namelijk nog 40%. Op plaats twee staat de provincie Groningen (28%, -3.6%), gevolgd door Noord-Holland (27%, -9%). Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl, licht toe: “Een verklaring voor de vraagdaling naar duurzame energiecontracten is dat het prijsverschil tussen groene en grijze energie het afgelopen jaar groter was dan het jaar daarvoor. Mensen die bewust voor duurzaam kozen, moesten in 2019 dieper in de buidel tasten dan de jaren ervoor. Kennelijk betekende dit voor veel mensen dat het goedkopere (grijze) contract toch won van het duurdere duurzame contract.”

Energiebelasting

Ook heeft EasySwitch.nl opgemerkt dat de gastarieven de laatste maanden extreem laag zijn en zelfs het laagste punt van de afgelopen twee jaar hebben bereikt. Daarnaast daalde de energieprijzen rond de jaarwisseling vanwege de vermindering op de energiebelasting die is verhoogd (naar €527 per huishouden) om te compenseren voor de gestegen belastingen het jaar ervoor. “Daarom is het nu een goed moment om je energiecontract te vergelijken en een voordelig contract af te sluiten”, aldus van der Veen.

Reacties