‘Evenementen in Castellum Hoge Woerd maken te veel herrie’

Foto: MB

Waarom gaf de gemeente een vergunning af voor de avondvierdaagse in Castellum Hoge Woerd terwijl dit in strijd was met het bestemmingsplan? De vergunning werd bovendien één dag van te voren afgegeven. Gisteren diende een rechtszaak tegen de gemeente hierover.

“De vergunning voor de avondvierdaagse is als casus genomen. Als hier een uitspraak van de rechter over ligt, geldt deze voor meer evenementen”, vertelt Sietzke Schokker. Zij woont in het naastgelegen Castellumpark en spande samen met andere omwonenden, verenigd in de Stichting Bewonersbelang Castellum Hoge Woerd, een rechtszaak aan tegen de gemeente omdat de door de gemeente afgegeven vergunningen voor evenementen in het Castellum niet kloppen. “De rechter moet er over oordelen, maar de vertegenwoordiger van de gemeente gaf tijdens de rechtszaak toe dat er naar het bestemmingsplan gekeken had moeten worden bij het afgeven van de vergunning. Dat is niet gebeurd. Je zou zeggen dat een evenement dat niet binnen het bestemmingsplan past, geen vergunning mag krijgen.”

Decibellen

Er zijn in het verleden verschillende geluidsmetingen gedaan om aan te tonen dat het geluid vanuit het Castellum regelmatig boven het toegestane aantal decibellen uitkomt. “We merkten dat de gemeente gewoon vergunningen voor evenementen heeft verstrekt met meer decibellen dan nodig is. Dat was bijvoorbeeld zo bij het Leidsche Rijn Festival, een leuk festival voor kinderen. Wij zijn als omwonenden toen met de organisatie in gesprek gegaan en wat bleek: zij hadden helemaal niet om een vergunning voor zoveel geluid gevraagd. Dat kregen ze er gewoon bij, terwijl de organisatie dat helemaal niet nodig had.” Volgens Sietzke Schokker gebeurt dat vaker, en dáár willen de omwonenden met deze rechtszaak een uitspraak over. “De gemeente moet gewoon het bestemmingsplan volgen. Punt.”

Waarom zoveel herrie?

De avondvierdaagse is als voorbeeld genomen zodat er straks jurisprudentie is. “Wij zijn helemaal niet tegen het evenement avondvierdaagse, maar waarom moet het met zoveel herrie gepaard gaan? Door speakers wordt omgeroepen welke scholen binnen komen. Dat hoeft echt niet zo luid; dat dreunt na in je huis en daarna in je hoofd. Bij de rechtszaak waren gisteren ook mensen van de organisatie van de avondvierdaagse aanwezig. Zij gaven aan met ons om de tafel te willen. Kijk, dat is prettig, want dan kunnen wij aangeven wat omwonenden als hinderlijk ervaren en dan kunnen zij daar rekening mee houden.”

21 april uitspraak

In de maanden dat het mooi weer is, is het volgens Sietzke elke weekend raak met het geluid uit het Castellum. “Je kunt bij wijze van spreken geen één zondagmiddag rustig in je tuin zitten. Daarom moeten de vergunningen afgegeven worden overeenkomstige met het bestemmingsplan. Dáár willen we wat aan doen.” De rechter doet op 21 april uitspraak. “Dan zijn de eerste vergunningen alweer verstrekt vrees ik”, aldus Sietzke Schokker.

 

Reacties