Visstand Veldhuizerplas onderzocht

Foto: G tehoonte

De Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV) doet momenteel onderzoek naar de visstand in de plas in Veldhuizen.

Vorig jaar werd hier blauwalg gesignaleerd en de aanwezige vispopulatie zegt iets over de kwaliteit van het water. De AUHV voert vaker van dergelijke visserijkundige onderzoeken uit. Deze geven waardevolle informatie over een viswater en vormen de basis voor eventuele verbeteringen en/of aanpassingen. Dat vindt de hengelsportvereniging belangrijk om te weten, zodat er eventueel wat gedaan kan worden aan de visstand: moeten er vissen bij of moet de populatie wat kleiner worden. Soms kan men ook besluiten dat de inrichting van de plas beter anders kan. Martin Hoorweg van de AUHV: “Samen met de gemeente en het waterschap zijn wij betrokken bij de kwaliteit van het water. Omdat er blauwalg was, willen we weten hoe dat komt, wat de oorzaken daarvan kunnen zijn. Een van de parameters is de visstand. In 2010 hebben we onderzoek gedaan en nu weer. Zo kunnen we zien hoe de visstand zich heeft ontwikkeld en kunnen we allerlei metingen naast elkaar leggen.”

Weinig karpers

Eerste globale conclusie: veel brasems en snoeken, weinig karpers. Martin: “En wat vooral opviel: weinig jonge vissen. Dat heeft vaak te maken met slecht aangelegde oevers, waar aalscholvers zich makkelijk kunnen opstellen om te vissen en waar jonge vissen zich niet goed kunnen verschuilen. De populatieopbouw is onevenwichtig. Daar zouden we met de herinrichting van de plas wat aan kunnen doen.” Hij vertelt dat het verder opviel dat er veel blankvoorns zwommen – in 2010 waren er maar 15 gevangen en nu honderden – en dat er veel zeelt rondzwemt. “Dat is de mooiste vis met een olijfkleurige huid en rode ogen”, aldus Martin.

Klassen

Natuurlijk waren er voor deze niet alledaagse gebeurtenissen schoolklassen uit de buurt uitgenodigd. “Dat wat er onder water leeft is heel onbekend. Je zag de ogen van die kinderen groot worden: leeft dat hier onder water?? Dat is mooi om te zien, maar nog mooier is het om erover te vertellen. Het werd een soort biologieles over de vis. Én de kinderen zien meteen wat er met plastic gebeurt als je het in het water gooit. Dus bewustwording zat er ook bij.”

Over een week is de uitslag van het onderzoek waarschijnlijk bekend.

Cookieinstellingen