Er komen in heel Utrecht nieuwe laadpaalplekken bij

Foto: Utrecht

Steeds meer inwoners van Utrecht gaan elektrisch rijden. Daardoor zijn er ook meer openbare laadpalen nodig de komende jaren. Want al deze auto’s moeten opgeladen worden en niet iedereen kan op eigen terrein opladen. Voor elke wijk heeft de gemeente Utrecht nu bepaald waar nieuwe laadpalen kunnen komen.

Deze plekken moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Die staan in de ‘plaatsingsleidraad en inrichtingskader publieke laadinfrastructuur’ (pdf, 0,99 MB). Elke laadpaal heeft twee laadpunten. Dat betekent dat er bij elke laadpaal twee parkeerplaatsen voor elektrische auto’s horen. De mogelijke locaties voor nieuwe laadpalen staan in een locatieplan per wijk. Van 2 t/m 15 maart kun je hier de locatieplannen bekijken en erop reageren: Bekijk de locatieplannen. Op het bijgevoegde kaartje zie je de locaties: de oranje bolletjes zijn een bestaande plek, de groene bolletjes geven de nieuw bepaalde locaties aan. Geel (dat zijn er niet zo veel) zijn snellaadplekken.

Verkeersbesluit

Na 15 maart bekijkt de gemeente alle reacties en waar mogelijk wordt de locatie van een laadpaal aangepast. De definitieve locaties komen in een verkeersbesluit voor elke wijk vast te liggen. Dat is nodig om de laadpalen te kunnen plaatsen. De gemeente verwacht de verkeersbesluiten vóór de zomer te publiceren. Daarna is er zes weken de tijd om eventueel bezwaar te maken.

Wanneer worden de laadpalen geplaatst?

De gemeente plaatst een nieuwe openbare laadpaal zodra die nodig is. Daarvoor kijkt men naar hoe vaak de bestaande laadpalen in een buurt gebruikt worden. Zijn ze veel in gebruik? Dan komt er een nieuwe laadpaal bij op een plek uit het locatieplan. De gemeente verwacht dat er in de locatieplannen genoeg plekken staan om de komende vijf jaar laadpalen bij te kunnen plaatsen. Tegen die tijd kunnen elektrische auto’s bij ongeveer 4% van alle parkeerplekken in Utrecht opladen. Voor uitbreiding van het aantal laadpunten kijkt de gemeente ook naar locaties in de buurt, zoals parkeergarages, bij bedrijventerreinen en sportvelden.

Dinsdagavond 3 maart is er in het stadskantoor een inloopavond waar je meer informatie kunt krijgen over de laadpaalplekken. Inlopen kan van 19.00 tot 22.00 uur.

Reacties