Wéér drie Utrechtse basisscholen met lood in drinkwater

Foto: Bonifatiusschool

Weer zijn er op Utrechtse basisscholen verhoogde concentraties lood in het drinkwater aangetroffen. Ook op de St. Bonifatiusschool in Haarzuilens.

Het aantal scholen in Utrecht dat lood in het leidingwater heeft staat nu op negen. Daar wordt niet meer uit de kraan gedronken maar drinken de kinderen flessenwater. De gemeente Utrecht is eerder dit jaar begonnen met het controleren op de aanwezigheid van loden waterleidingen in panden waar basisscholen en kinderdagverblijven zijn gehuisvest.

Ongezond

Te veel lood in kraanwater is ongezond, vooral voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Bij de scholen met een verhoogde concentratie lood in het drinkwater zijn de kranen afgesloten en is overgestapt op flessenwater. Het onderzoek is nog niet volledig afgerond; van de watermonsters van 64 panden zijn er van 51 onderzocht. Eerder werd al bekend dat er bij zes scholen lood was aangetroffen in de leidingen, nu komen daar nog drie bij.

Welke scholen?

Eerder werd er bij de Gertrudisschool, De Piramide, Taalschool Utrecht, SBO Belle Van Zuylen, St. Jan de Doperschool en de Ludgerschool lood aangetroffen. Daar komen nu de St. Bonifatiusschool in Haarzuilens, De Regenboog en Blauwe Aventurijn bij. De gemeente verwacht dat in de week van 17 februari alle resultaten van het onderzoek binnen zijn.

Reacties