Premier Rutte met Minkema-leerlingen in discussie over de rechtsstaat

Foto: Minkema

Een bijzonder evenement voor de bovenbouwleerkingen havo/vwo van het Minkema College: premier Mark Rutte kwam langs als tafelheer bij ‘De Minkema Draait Door’, en ging in discussie met leerlingen uit 4 vwo.

De democratische rechtsstaat stond en centraal, en de leerlingen ‘speelden’ vier debatten. De aula was omgetoverd in een heuse DWDD-‘young politics’ studio met introbeelden, gasten, actievoerders op de tribune die luidkeels het woord opeisten, muziek en de bekende rode tafel. Rutte: “Hier zitten veel leerlingen met maatschappelijke opvattingen. Ik zie dat burgerschapsonderwijs hier leeft. Geweldig en wat een niveau!”

Klassenjustitie

Het eerste debat ging over de vraag: Hoe moet burgerschapsvorming op school eruit zien? De leerling Jan-Willem in zijn rol als ‘Baudet’ vond dat klimaatstakers geïndoctrineerd werden door linkse docenten, maar leerling Wout (‘Klaver’) vond dat leerlingen juist via waardencommunicatie tot een standpunt moeten komen. Het tweede debat ging over artikel 1 van de grondwet: is er rechtsgelijkheid of is er toch klassenjustitie in Nederland? De verschillende fasen van wetgeving tot het oppakken en veroordelen van criminelen passeerden de revue. De premier deed hartstikke leuk mee en onderstreepte “dat er in Nederland geen sprake is van klassenjustitie”.

TBS

Het derde debat ging over TBS: past deze maatregel wel in een rechtsstaat? Volgens Rutte “liggen in de Nederlandse politiek de meningen over TBS redelijk op één lijn.” Aan tafel was de discussie hierover echter fel. Het laatste debat ging over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar; wordt onze samenleving democratischer als ook jongeren mogen stemmen? Leerling Pieter Lossie, tevens voorzitter LAKS en oude bekende van de premier, verdedigde met verve de verlaging naar 16 jaar. Rutte: “Ik weet even niet wat de VVD hiervan vindt, maar persoonlijk ben ik hier niet voor.”

Burgerschapsvorming

Het is geen toeval dat de minister-president het Minkema College bezocht. De school maakt op een bijzondere manier veel werk van burgerschapsvorming van jonge mensen. Leerlingen moeten blijvend de waarheid en hun waarden onderzoeken. Paul Simons, docent maatschappijleer: “Dat levert niet alleen spannend onderwijs op, zoals we vanmorgen zagen in de aula, maar het vormt jongeren ook tot weerbare democraten.” Het grote belang van burgerschapsvorming wordt in politiek Den Haag breed onderschreven; willen mensen vreedzaam met elkaar conflicten blijven oplossen, dan zullen jongeren daarin getraind moeten worden. Simons: “Een democratie-gen is namelijk nog niet gevonden.” Het was niet alleen voor de leerlingen een prachtige en onvergetelijke ochtend. Rutte: “Ik vind het ongelooflijk waanzinnig wat hier is neergezet. Het overtreft al mijn verwachtingen en geeft mij hoop.”

Babyboomers

Rutte werd uitgeluid met een massaal gezongen door leerlingen zelfgemaakt lied over de democratie. De boodschap was: ‘De babyboomers staan op de rem, geef jongeren nu eens een stem!’

Reacties