Gemiddelde verkoopprijs Utrechtse woning in 2019: 379.800 euro

Foto: MB

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland nam in 2019 toe tot 308.000 euro. Het duurst is Bloemendaal met een gemiddelde huizenprijs van 832.000 euro; Delfzijl is het goedkoopst met 155.000 euro gemiddeld. De gemiddelde huizenprijs in Utrecht was in 2019 379.800 euro.

Het is de eerste keer sinds het begin van de meting in 1995 dat de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen boven de drie ton uitkomt. De gemiddelde verkoopprijs was in de provincie Noord-Holland het hoogst. Hieronder valt Amsterdam met een gemiddelde verkoopprijs van bijna 485 duizend euro. Acht van de tien gemeenten met de hoogste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Noord-Holland. Amsterdam valt net buiten de top tien van gemeenten met de hoogste huizenprijzen. Zes van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Groningen.

Alle koopwoningen

De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen. In 80 procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen de 230 duizend en 399 duizend euro.

Reacties