Later kiezen voor vwo, havo of vmbo op Academie Tien

Foto: Utrecht

Sinds de start van dit schooljaar zijn leerlingen vanaf tien jaar welkom op Academie Tien, de school voor mavo, havo en vwo in Leidsche Rijn. Deze tieners krijgen er een geleidelijke overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs aangeboden.

Dit nieuwe schooltype kan een oplossing zijn voor leerlingen en hun ouders die de overgang naar de middelbare school nu te groot vinden. Scholieren hoeven op Academie Tien pas op hun veertiende te kiezen voor vmbo, havo of vwo en stromen daar dan in het derde jaar in. Basisscholen OBS ’t Zand en Waterrijk zijn verantwoordelijk voor het onderdeel primair onderwijs van dit nieuwe concept, ontwikkeld door de schoolbesturen van NUOVO Scholengroep en SPO Utrecht. Het idee is niet compleet nieuw: in het buitenland hoeven leerlingen pas op latere leeftijd te kiezen in het voortgezet onderwijs.

Leerkracht/coach

De eerste klas met junioren – leerlingen vanaf tien jaar – begon dit schooljaar bij Academie Tien. Ze krijgen les op het niveau van groep 7 en 8 van de basisschool. Voor de klas staat een vaste leerkracht, die ook de rol van coach op zich neemt. Daarnaast maken ze vast kennis met het voortgezet onderwijs. Vakdocenten van Academie Tien geven onder meer les in Engels, filosofie, natuur & techniek, mens & maatschappij en kunst & cultuur. Ieder kind op z’n eigen niveau.

Alle kinderen welkom

Alle kinderen zijn welkom op deze nieuwe ‘Route 10-14’; de school richt zich niet op superslimme of hoogbegaafde kinderen, maar wel op kinderen die graag op deze manier willen leren. En op ouders die open staan voor verandering en mee willen gaan in de maatschappelijke visie. Komend schooljaar start er een nieuwe klas leerlingen uit de groepen 7 en 8 op Academie Tien. Ook zij krijgen de tijd om zich te ontwikkelen en te ontdekken wat bij ze past. Ze worden uitgedaagd met persoonlijke leerroutes, coaching en begeleiding door leerkrachten uit basis- en voortgezet onderwijs om zelf keuzes te maken.

Op woensdag 19 februari wordt er een informatieavond voor deze junioren georganiseerd. Meer informatie vind je ook op de website: www.academietien.nl.

(bron: Academie Tien)

Reacties