In half jaar ruim 21.000 boetes voor appende fietsers

Foto: pixabay

Vorig jaar zijn ruim 21.000 boetes opgelegd voor bellen of appen op de fiets. Het verbod op het vasthouden van de smartphone op de fiets geldt sinds 1 juli.

Het verbod op bellen of appen op de fiets ging op 1 juli 2019 in. Van juli tot en met oktober schreven agenten hier ruim 9.200 boetes voor uit. In oktober, november en december ging het bij elkaar om ruim 12.000 boetes. De stijging komt volgens Justitie deels door de versterkte inzet van de politie op verkeersovertredingen. Door het nieuwe verbod steeg ook het totale aantal boetes voor handheldbellen in het verkeer. Het gaat om ruim 121.000 boetes vorig jaar tegenover ruim 80.000 boetes in 2018. De politie voerde in 2018 meerdere keren actie vanwege de cao-onderhandelingen, waardoor agenten minder tijd overhielden om boetes uit te schrijven. Dat verklaart deels deze stijging.

8,3 miljoen

Het totaal aantal verkeersboetes nam vorig jaar juist af: van 9,2 miljoen naar 8,3 miljoen. Volgens het ministerie kan die daling verschillende oorzaken hebben: “Het is drukker op de wegen, waardoor te hard rijden minder mogelijk is. Bovendien worden bestuurders gewaarschuwd en weten ze waar flitspalen en trajectcontroles staan.” De daling kan ook te maken hebben met wegwerkzaamheden. De meeste verkeersboetes werden opgelegd voor te hard rijden. Het gaat om maar liefst 82 procent van het totale aantal.

Ruim 1 miljoen boetes werden opgelegd aan verkeersovertreders uit het buitenland, iets minder dan in 2018.

Reacties