Restauratie Hamtoren is bijna klaar

Foto: wikipedia

Twee jaar lang heeft de Hamtoren in Vleuten in de steigers gestaan. Het karakteristieke rijksmonument is grondig gerestaureerd en verduurzaamd in opdracht van de particuliere eigenaar, Bas Kennis.

De Hamtoren wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1325, en men vermoedt dat ‘ie rond 1260 is gebouwd. Het kasteel dat er bij hoorde is in 1871 afgebroken; de toren is toen overeind gebleven.

Historische waarde

Wethouder Anke Klein, de eigenaar van de Hamtoren en erfgoedspecialisten van de gemeente Utrecht gaan woensdag bij een presentatie  in op de restauratie en verduurzaming van de toren. Eigenaar Bas Kennis heeft de toren met zoveel mogelijk gevoel voor de historische waarde laten restaureren. Middeleeuwse vloeren zijn in ere hersteld, net als de historische plafonds. Toiletten waren in de tijd dat de toren werd gebouwd, aan de buitenzijde van de muren zodat je behoefte gewoon naar beneden viel, maar zover wilde Bas niet gaan. De nieuwe toiletten zien er wel ouderwets uit met een plank met een gat en ‘hangen’ aan de oostgevel, maar daaronder zit gewoon een eigentijds toilet. Er komt ook een geluidsstudio in de Hamtoren. De toren wordt uiteindelijk duurzaam en gasloos. Op elke verdieping komt vloerverwarming en de warmte wordt opgewekt met een warmtepomp.

Oplevering dit voorjaar

De komende weken vinden nog afrondende werkzaamheden plaats en de oplevering is dit voorjaar. Dan worden ook de steigers afgebouwd en is de Hamtoren weer in volle glorie te aanschouwen.

Cookieinstellingen