“Het is absoluut een fantastisch vak, maar de werkdruk is altijd hoog”

Foto: MB

“We hebben loonsverhoging gekregen, maar nog steeds is de balans tussen basisschoolleraren en de leraren op middelbare scholen scheef. Hoezo krijgen zij meer betaald? De werkdruk is voor basisschoolleerkrachten niet anders dan voor middelbareschoolleerkrachten”, aldus basisschoolleraar Ivar van Dongen.

(door Tabitha Bruin, student aan de School voor Journalistiek)

De onderwijsvakbonden roepen de leraren weer op tot een staking op 30 en 31 januari. Meer dan 2500 scholen hebben laten weten dat ze gaan staken. Zo ook de vijf basisscholen in Vleuten en De Meern die aangesloten zijn bij de stichting Rooms-Katholieke Basisscholen.

Werkdruk

Ivar staakt mee. Hij staat voor groep 3 op de Willibrordschool in Vleuten. “Twee jaar geleden had ik een klas met 29 kinderen in groep drie. Die moeten allemaal leren lezen en schrijven. Zeker als er een paar stuiterballetjes tussen zitten, moet je continu op scherp staan. Als je een keer ziek bent en er wórdt een invaller gevonden, kun je daarna weer opnieuw beginnen met iedereen in het gareel te krijgen. Lesgeven is absoluut een fantastisch vak en er is niets leukers dan groep drie, maar de werkdruk is altijd hoog”, legt Ivar uit.

Kloof dichten

Vele basisschoolleraren ervaren dezelfde werkdruk. Daarom vindt De Algemene Onderwijsbond dat de loonkloof tussen basis- en voorgezet onderwijs gedicht moet worden. De bonden en werkgevers in het basisonderwijs bereikten in december 2019 een nieuw cao-akkoord, waarin staat dat al het onderwijspersoneel per januari 2020 een loonsverhoging van 4,5 procent krijgt, plus twee bonussen. De Algemene Onderwijsbond vindt het bovenstaande akkoord niet goed genoeg en roept daarom op tot stakingen. De doelen van de staking deze donderdag en vrijdag: een lagere werkdruk en betere carrièreperspectieven.

Doorbetaald

De directeur van de Willibrordschool, Daan Schneider, ondersteunt de lerarenstakingen, ondanks de onhandige gevolgen. “De Willibrordschool zorgt preventief in samenwerking met Kind&Co voor kinderopvang zodat ouders die hun kinderen thuis niet kunnen opvangen, dit over kunnen laten aan ons.”
De leraren van de Willbrordschool en de andere scholen van de stichting krijgen deze staking doorbetaald. Daan: “Elke staking bespreken de directies van de scholen en het bestuur of de docenten doorbetaald krijgen gedurende de stakingen. Wij ondersteunen de acties van de docenten en kiezen er daarom voor om de docenten door te betalen. Het bestuur wil de kwaliteit van lesgeven op onze basisscholen waarborgen. Deze actie is van belang om blijvend aandacht te houden voor de werkdruk in het onderwijs en het lerarentekort. De minister heeft gezegd dat de cao van docenten weer op de agenda is gezet voor opnieuw overleg. Dat is positief.”

 

Cookieinstellingen