Planten doneren en adopteren: plantenasiel bestaat een jaar

Foto: Plant voor Plant

Plant voor Plant viert eind januari haar 1-jarig bestaan. Wat begonnen is met een verpieterde plant uit een groene kliko, is in een korte tijd uitgegroeid tot een groen en duurzaam initiatief in de vorm van een plantenasiel.

Het plantenasiel is een plek waar iedereen planten en potten kan doneren én adopteren. Met alle donaties voor de weesplanten worden nieuwe bomen aangeplant. Er zijn er nu al 158 geplant. Plant voor Plant zit weliswaar niet in Leidsche Rijn maar in Maarssen, maar ook inwoners van Leidsche Rijn kunnen bij Plant voor Plant terecht om te doneren en te adopteren. Margot Aler, inititatiefnemer van Plant voor Plant: “Vorig jaar rond deze tijd twijfelde ik nog behoorlijk aan het idee om vanuit huis een plantenasiel te starten. Had ik wel genoeg plantenkennis? Wat als niemand de moeite zou nemen om planten langs te brengen? Maar nog erger. Wat als niemand planten zou willen adopteren? Nou, ik je kan vertellen, het tegenovergestelde is gebeurd en dat willen we vieren!”

149 planten

Het afgelopen jaar hebben 149 planten een nieuw thuis gevonden. Op dit moment heeft Plant voor Plant nog zo’n 260 planten in het asiel staan. Niet meer bij Margot thuis, maar op een prachtige plantenzolder in Maarssen. Mensen mogen daar naar eigen inzicht en portemonneegrootte een plant komen uitzoeken, oftewel adopteren. Met de opbrengst worden bomen aangeplant. De teller staat inmiddels op 158 nieuwe bomen waarvan er al 80 daadwerkelijk zijn aangeplant door de stichting Trees for All. Daarnaast zijn vele potten en andere materialen zoals restanten potgrond en plantenvoeding gered van de vuilnisbelt.

Vergroenen

Inmiddels heeft het plantenasiel acht vrijwilligers die meehelpen met het verzorgen en ophalen van de planten. Ook zijn er een aantal mensen en instanties zoals dagbesteding De Valkenier in Valkenkamp, die meehelpen bij het opkweken van stekjes. Margot: “Dit jaar gaan we dus samen aan de slag met onze missie: zoveel mogelijk planten redden van de vuilnisbelt en de wereld een beetje vergroenen. Stap voor stap… Plant voor Plant.”

Plantenhangers macrameeën

Naast het adopteren van planten wil het plantenasiel in 2020 onder andere een planten- en stekjesmarkt gaan organiseren; een workshop plantenhangers macrameeën op touw zetten, hun plantenophaalservice uitbreiden én wellicht een extra locatie openen als dat nodig blijkt te zijn. “Maar eerst deze mijlpaal vieren”, zegt Margot. ”En dat doen we op woensdag 5 februari met katoenen slingers, een drankje, wat lekkers en een plantenloterij waarmee iedere bezoeker kans maakt op een gratis plantje van de stekjestrap. Trek wel een warme trui aan want het is deze dag ook Warmetruiendag. Hiermee vragen we aandacht voor CO2 reductie door zuiniger met energie om te gaan. De verwarming staat dus een paar graden lager, maar dat mag de pret niet drukken!”

Wil je hier bij zijn? Een plant doneren of adopteren? Kom op woensdag 5 februari van 10.00-15.30 uur naar de plantenzolder in MEC Maarssen te Reigerskamp. Voor meer info en openingstijden www.plantvoorplant.nl.

Reacties