Besluit genomen: De Meern krijgt asielzoekerscentrum

Foto: MB

Aan de Meentweg in De Meern komt een kleinschalige opvang voor minderjarige asielzoekers. Dit heeft de meerderheid van de gemeenteraad besloten. Veel inwoners van De Meern zijn tegen het plan om asielzoekers in de woonwijk te plaatsen, maar hun protesten hebben niet gebaat.

Het Centraal Orgaan opvank Asielzoekers (COA) wil maximaal twintig asielzoekers tussen de 15 en 18 jaar huisvesten in de villa aan de Meentweg 168. Deze moet dan wel eerst nog verbouwd worden en ook het bestemmingsplan moet worden gewijzigd. Dat de opvang voor minderjarige vluchtelingen er komt lijkt al een tijdje een uitgemaakte zaak, ondanks protesten van omwonenden, een handtekeningenactie en diverse bijeenkomsten. Een motie van de VVD om na alle protesten uit de buurt alsnog op zoek te gaan naar een andere locatie redde het niet. Wel ging de raad mee in het voorstel van raadslid Dimitri Gillissen, om het aanpalende Mauritspark op te knappen en ook het Meentpark daarin mee te nemen. Dat moet gebeuren na een gemeenschappelijke schouw van bewoners en de gemeente.

Mauritspark

De protesten van omwonenden focussen vooral op de omgeving waar het tiener-azc is gepland: tegenover het pand ligt het Mauritspark waar vaak drugs- en geluidsoverlast is. Omwonenden vrezen een versterking van die overlast als er twintig jongeren pal naast worden gevestigd. Een opgeknapt park met een betere verlichting zou dit moeten voorkomen.

Het tiener-azc komt er voor maximaal tien jaar. Wanneer de deuren daadwerkelijk open gaan en de eerste jongeren erin trekken is nog niet bekend.

Reacties

0