Aantal te koop staande woningen daalt rap

Foto: MB

Het aantal te koop staande woningen in de provincie Utrecht is in de laatste drie maanden van 2019 met duizend afgenomen. Dat staat in de vandaag verschenen kwartaalrapportage van Dynamis Molenbeek Makelaars, een van de grotere vastgoedspelers in onze regio.

Op 1 oktober stonden nog 4500 woningen te koop. Daarna kelderde het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers. In het laatste kwartaal werden er in de provincie Utrecht maar liefst 5.250 huizen verkocht. “Sinds 2017 is dit aantal niet meer zo hoog geweest. De vele zoekers die voor de jaarwisseling nog tot aankoop over wilden gaan, vormen een belangrijke aanjager van de sterke aanboddaling”, aldus Molenbeek Makelaars. Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen is in de afgelopen maanden amper afgenomen. Volgens Molenbeek heeft de aanboddaling volledig in de bestaande bouw plaatsgevonden. “In de laatste drie maanden van 2019 waren minder huishoudens geneigd om hun woning te koop te zetten, waardoor er nauwelijks nieuw aanbod van bestaande woningen is bijgekomen.”

Een derde minder

In de gemeente Utrecht is het totale woningaanbod in drie maanden tijd met maar liefst een derde afgenomen, blijkt uit de rapportage. En de marktdruk houdt voorlopig aan, zo is de verwachting. “Momenteel staan er nog slechts 580 woningen te koop, terwijl op Funda nog ruim 25.000 woningzoekers staan geregistreerd.” Van de beschikbare woningen heeft minder dan een op de vijf een vraagprijs onder de 350.000 euro. Door de hoge prijzen op de woningmarkt van Utrecht, kunnen veel huishoudens geen geschikte woning vinden in de Domstad. De gemiddelde prijs van een vierkante meter woonruimte is in Utrecht gestegen met 4.000 euro, waarmee het de op drie na duurste grote gemeente (met meer dan 30.000 inwoners) van Nederland is.¬†Als gevolg wijken huishoudens uit naar goedkopere randgemeenten. Ook ziet Molenbeek kleinere woningen populairder worden. “Dat blijkt duidelijk uit de zeer krappe situatie in dit segment. Het aantal verkopen van woningen kleiner dan 80 vierkante meter overtreft het beschikbare aanbod ruim zes keer.”

Steeds moeilijker

Voor mensen met een salaris onder de 55.000 euro is een koopwoning steeds moeilijker te vinden. Het aantal huizen in Nederland dat te koop stond voor minder dan 250.000 euro, daalde afgelopen jaar hard, stelt woningmarktonderzoeker Dynamis. In hogere segmenten is het aanbod juist toegenomen. Eind vorig jaar waren er nog 13.500 woningen te koop voor minder dan een kwart miljoen euro, terwijl dat er een jaar eerder nog 22.000 waren. Het aanbod aan duurdere woningen steeg onder meer vanwege de nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans duurder omdat ze groter zijn en luxer afgewerkt, maar ook omdat de grondprijs en de bouwkosten stijgen. Dynamis denkt echter niet dat goedkopere en kleinere nieuwbouwwoningen de oplossing zijn voor het teruglopende aantal goedkopere woningen. Daar moeten er meer van komen door mensen die doorverhuizen. Dergelijke doorstromers zorgen volgens de onderzoekers voor “een keten aan verhuisbewegingen”.

(bron: RTVUtrecht)

Reacties