Gezocht: historische vragen over de geschiedenis van Utrecht

Foto: wikimedia

Alle Utrechters samen weten enorm veel over de historie van onze stad. Studenten Geschiedenis van de Universiteit Utrecht willen hun verhalen ‘opgraven’ en delen met het grote publiek.

Dit willen zij door podcasts te maken waarmee zij een kijkje bieden in de keuken van historisch onderzoek. De studenten willen niet zelf de vragen stellen over de Utrechtse geschiedenis, maar willen van de inwoners van de stad weten: welke historische vragen heb je en waar wil je graag meer over weten? Laat het weten via http//podcastuu.nl.

Wie weet nog wat?

Wie weet nog welke families onderduikers herbergden, wat er na de sluiting van Werkspoor van de vele werknemers is geworden, of wie die statige gebouwen aan de Utrechtse singels ooit heeft laten bouwen? Ook de geschiedenis van De Meern, Vleuten en Haarzuilens wordt opgediept. De studenten willen dit soort historische vragen naar boven halen en beantwoorden in een podcast. De podcast zal de luisteraar meenemen in het speurwerk van een historicus. Waar gaan zij op zoek naar relevante bronnen en hoe gaan zij ermee om? Hoe zijn deze lokale verhalen te koppelen aan een groter historisch verhaal? Daarbij willen de studenten profiteren van de kennis en het denkwerk van de inwoners van alle Utrechters, van student tot rasechter Utrechter.

Voor en door

De afleveringen worden in de loop van het onderzoek gepubliceerd, zodat de luisteraar steeds op de hoogte blijft van de richting die het onderzoek neemt en de vragen die nog open staan. Zij worden uitgenodigd om mee te denken en de onderzoekers van informatie te voorzien. Zo biedt dit project de mogelijkheid om collectief – studenten en luisteraars samen – een aspect van de Utrechtse geschiedenis te onderzoeken.

12 studenten

De podcast wordt gemaakt door een groep van twaalf geschiedenis studenten van de Universiteit Utrecht: twee masterstudenten cultuurgeschiedenis en tien bachelorstudenten. Zij voeren dit onderzoek in het voorjaar van 2020 uit als stageproject. Het doel van dit project is om het contact tussen de Universiteit Utrecht en de inwoners van Utrecht te versterken.

Reacties