In een flits trouwen in Utrecht: het kan vanaf maart

Foto: Pixabay

Stel, je wil om wat voor reden dan ook even snel trouwen. Zonder de hele poespas van jurk, ringen, feest, diner, et cetera. Dat kan nu. Aan de balie van het stadskantoor in Utrecht.

Het flitshuwelijk verschilt niet veel van het eenvoudige huwelijk en het gratis huwelijk op maandagochtend. Het gaat in alle gevallen om een huwelijksvoltrekking zonder ceremonie die maximaal tien minuten duurt. “De wettelijke en administratieve handelingen zijn voor alle vormen van huwelijksvoltrekking hetzelfde inclusief de voorbereiding”, aldus het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Wachtlijst terugdringen

Wat wél verschilt is de locatie waar het huwelijk wordt voltrokken. Het gratis en het eenvoudige huwelijk vinden in een ruimte op de zesde etage van het Stadskantoor plaats. Het flitshuwelijk vindt aan de balie plaats. PVV en VVD in de gemeenteraad drongen vorig najaar aan op het invoeren van een flitshuwelijk. Deze vorm van elkaar het ja-woord geven zou de wachtlijst voor gratis huwelijken terug kunnen dringen, aldus beide partijen.

163 euro

Uit een proef moet nu blijken of er belangstelling is voor een flitshuwelijk. Dit huwelijk aan de balie kost net als een eenvoudig huwelijk 163 euro. Aan de balie kan een bruidspaar twee tot vier getuigen meenemen. Voor aanhang is geen ruimte. Bij een eenvoudig huwelijk kunnen naast de getuigen tien mensen aanwezig zijn. Bruidsparen kunnen vanaf maart 2020 aan de balie van het stadskantoor terecht voor een flitshuwelijk. Na een halfjaar maakt de gemeente de balans op van de proef.

Reacties

0