Er zijn te weinig struiken in Leidsche Rijn: waar is plek?

Free picture (Flower garden with shrubs) from https://torange.biz/flower-garden-shrubs-41157
Foto: torange

Bij de bouw van Leidsche Rijn zijn er nauwelijks struiken geplant, overal zie je gras en bomen (of zelfs gras zonder bomen). De natuur krijgt een flinke boost als er struiken worden aangeplant. Maar waar?

Struiken zijn belangrijk voor natuur in de wijk. Ze bieden vogels nestgelegenheid en beschutting. Op inheemse struiken zitten veel insecten, en veel vogels brengen hun jongen groot met insecten. De struiken leveren in de loop van het jaar bessen of nootjes op, ook dat is belangrijk vogelvoer. Kortom: als we willen genieten van zingende merels, lijsters en dergelijke, moeten we zorgen voor struiken in de wijk. Struiken zijn vaak twee keer per jaar mooi: een keer als ze bloeien (vlinders!) en een keer als ze bessen dragen. Sommige struiken zijn wintergroen. Een rand met verschillende struiken is daarom een groot deel van het jaar ook prachtig om te zien.

Struikenlijst

Natuurplatform Leidsche Rijn heeft een struikenlijst gemaakt omdat er eigenlijk te weinig struiken zijn in Leidsche Rijn. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar struiken kunnen worden geplant, zonder dat dit tot ‘enge’ situaties leidt omdat er een stoep of fietspad langsloopt. Deze plekken vind je op de lijst achter de link. De blauwgekleurde lijnen liggen goed in het zicht van wandelaars of fietsers, daar valt te overwegen om voor de sier ook wat winterbloeiende planten ertussen te zetten. De rode lijnen liggen ofwel in natuurgebieden ofwel op een plek waaraan toch hard voorbijgereden wordt. Daar dus geen winterjasmijn.

Weet je nog een plek?

Weet je een plek waar struiken geplant zouden kunnen worden? Mail het naar [email protected] of gebruik het contactformulier. Dan zet Natuurplatform Leidsche Rijn de plek erbij op de kaart. Via het Initiatievenfonds van de gemeente wil het platform dan proberen om dit jaar en volgende jaren struiken erbij te krijgen in de wijk.

Reacties

0