De Bazaar heeft huurachterstand van 1,8 miljoen euro

Foto: Google Streetview

De Bazaar heeft bij de gemeente Utrecht een huurachterstand van ruim 1,8 miljoen euro. Dat laat de gemeente weten op vragen van de politieke partij Stadsbelang Utrecht. Sinds juni 2015 betaalt De Bazaar te weinig of helemaal geen huur.

Nog een paar weken en dan is het afgelopen met De Bazaar. Vanaf 1 februari mag de gemeente de huurovereenkomst opzeggen. Dit was al eerder bekend maar nu blijkt dat de huurachterstand zelfs is opgelopen tot 1,8 miljoen euro. Sinds 2015 heeft De Bazaar problemen met betalen. Sinds juli 2018 wordt er zelfs niks meer betaald, op een bedrag van in totaal 4500 euro in 2019 na. Met een maandelijks huurbedrag van zo’n 60.000 euro loopt de schuld dan flink op. De gemeente laat weten zich in te zetten om het geld te krijgen, maar laat ook weten dat de kans gering is. De Bazaar kan bijvoorbeeld faillissement aanvragen.

Bloemenveiling Vleuten

De Utrechtse Bazaar is als Zwarte Beurs in 1981 opgericht en vestigde zich in de bloemenveiling in Vleuten. In 2012 verhuisde de bazaar naar de Groenewoudsedijk naast het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar wordt een ruimte gehuurd van de gemeente Utrecht. Al eerder gaf het bedrijf aan op het randje van een faillissement te zitten. De Utrechtse Bazaar en de gemeente stonden eerder deze maand tegenover elkaar bij de rechter. Het geschil ging onder andere over de hoogte van huur. De rechter gaf echter de gemeente op alle punten gelijk. Daarom mag de huur per februari 2020 opgezegd worden en moet de Utrechtse Bazaar een hoop geld terugbetalen.

Spijtig

Als De Bazaar gaat sluiten betekent dit ook het einde voor de vele standhouders. “Wij zijn ons daarvan bewust en vinden het spijtig voor de standhouders dat het zover is gekomen en wij begrijpen dat het consequenties voor hen heeft”, aldus de gemeente als antwoord op vragen van Stadsbelang Utrecht. Ook duidelijk wordt dat een andere ondernemer de marktfunctie in het gigantische gebouw in principe kan overnemen, maar er zijn ook plannen voor herontwikkeling. Zo is woningbouw in de toekomst ook een optie. Voorlopig zitten deze plannen nog in de ontwikkelfase.

(bron: DUIC)

Cookieinstellingen