Het gaat niet goed met winkelcentrum Vleuterweide

Foto: MB

Het gaat niet goed met winkelcentrum Vleuterweide. Er komen te weinig bezoekers, en de oorzaak daarvan ligt volgens een aantal ondernemers bij de een paar jaar geleden gewijzigde verkeerssituatie. Drie beeldbepalende winkels houden nu opheffingsuitverkoop.

Het gaat om schoenenzaak Donelli en modezaken SterkStore en XPC; een paar van de weinige winkels in het winkelcentrum die niet bij een grote winkelketen horen. Ook horecazaak Het Glaslokaal – pal tegenover SterkStore – houdt ermee op; er komt een nieuwe ondernemer in het pand.

Verslechterde sfeer

a.s.r. is eigenaar van het winkelcentrum. De huurprijzen die a.s.r. hanteert staan volgens veel ondernemers niet in verhouding tot de omzet. In een brief informeerde wethouder Klaas Verschuure eind vorige week de raadsleden over een verslechterende sfeer tussen bewoners en winkeliers. Dat zou blijken uit diverse onderzoeken en gesprekken met betrokkenen. Er zal een participatietraject worden begonnen. “Doel is draagvlak creĆ«ren over maatregelen die de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en de vitaliteit van het centrum verbeteren”, zo valt te lezen in de brief.

Parkeerbeleid

Naast de gewijzigde verkeerssituatie is ook het parkeerbeleid bij het winkelcentrum al langere tijd onderwerp van discussie. Bewoners willen dat parkeren op P1 gratis blijft, maar winkeliers zien liever dat er een betaalsysteem ingevoerd wordt. Het plan was dat automobilisten na drie uur 1,50 per uur gaan betalen. Bewoners zien dat niet zitten, want een aantal van hen parkeert daar. Het idee was dat er bij betaald parkeren na drie uur meer parkeerplaatsen over zouden blijven voor bezoekers, maar die blijven sinds de verkeerssituatie in 2017 is gewijzigd om de veiligheid te verbeteren, steeds meer weg. En of de veiligheid voor met name fietsers nou is verbeterd door de maatregelen is nog immer onderwerp van discussie.

Het is nog niet bekend wat er in de panden komt die leeg komen te staan.

(Bron: DUIC en De Telegraaf, Ursula van Duin)

Reacties