Wethouder biedt excuses aan over communicatie over tiener-AZC

Foto: MB

Wethouder Maarten van Ooijen bood gisteravond zijn excuses aan aan bewoners van De Meern over de wijze waarop de communicatie is verlopen rond de komst van een tiener-AZC aan de Meentweg. Hij zei tijdens de raadsinformatiebijeenkomst in het La Place-restaurant langs de A12 dat er een valse start is gemaakt.

De avond was bedoeld om raadsleden te informeren, die later deze maand moeten debatteren over het college-voornemen om maximaal twintig jonge asielzoekers te huisvesten in een door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aangekochte villa op Meentweg nummer 168. Van Ooijen: “Er waren twee beoogde locaties, één in De Meern, één in Vleuten. Nadat het COA had besloten over de locatie, wilden we naar de buurt. We werden qua communicatie ingehaald omdat directe buren van het pand weet kregen van de plannen.”

Geheim traject

Het COA benadrukte dat in De Meern voor het ‘geheime traject’ is gekozen om problemen zoals in Den Helder te voorkomen. Daar werd een beoogde locatie wél gedeeld met de wijk, met als gevolg dat het pand voor de neus van het COA werd weggekaapt. “En dan kunnen we geen jongeren opvangen, de locaties in Utrecht zijn schaars.”De woorden van Van Ooijen en het COA onderstreepten het gevoel dat de buurt al tijden heeft: alles was al vooraf bekokstoofd en het hele plan is de buurt door de strot geduwd. “Als wij een dakkapel willen plaatsen, moet je allerlei procedures door. En zo’n opvanglocatie kan er zo maar komen? Zonder enig draagvlak”, schamperde een bewoonster. Klankbordvoorzitter Sander Dilweg zei: “De gang van zaken is niet acceptabel, de groep die er moet komen is dat ook niet.”

Achterbaks

Directe buren spreken van een achterbaks optreden van de gemeente Utrecht. Ook voelen wijkbewoners dat hun ingediende bezwaren niet serieus worden genomen. Over de overlast in de buurt bijvoorbeeld. Daar waar buurtbewoners ondervinden dat het nabijgelegen Mauritspark nu al kampt met drugsdealers, vernielingen en prostitutie, zegt de politie dat het wel meevalt.
Zonder garanties te kunnen geven, gaan de gemeente en het COA er vanuit dat de jongeren – maximaal twintig jongens en meisje zonder verblijfsstatus tussen de 14 en 18 jaar – voor weinig overlast gaan zorgen. Doen ze het wel, dan gaan ze naar een Time Outplek en volgen stevige gesprekken. Het COA benadrukte dat de woning wordt uitgerust met camera’s en een alarmsysteem zodat de jongeren na 22.00 uur niet ongemerkt naar buiten kunnen.

Zorgen onverminderd groot

COA-medewerkers stelden ook dat het protest in buurten waar vergelijkbare opvanghuizen zijn gestart vooraf altijd groot was (‘de angst voor het onbekende’), maar afnam als de buurt eenmaal gewend raakte aan hun nieuwe wijkgenoten. Dat het tiener-azc er komt, is gelet op de politieke kaarten die al zijn geschud,  een uitgemaakte zaak. Maar hoewel medewerkers van de gemeente Utrecht en het COA zich de blaren op de tong praatten om de aanwezigen gerust te stellen, blijven de zorgen in De Meern onverminderd groot.

(Bron: AD Utrecht)

Cookieinstellingen