Kamerlid pleit voor woningbouw in Rijnenburg

Foto: MB

Makelaarsorganisatie NVM staat alarm over de crisis op de huizenmarkt: er zijn te weinig huizen. Coalitiepartij CDA vindt dat het kabinet moet ingrijpen en woningbouwlocaties moet gaan aanwijzen, zo vindt Kamerlid Erik Ronnes.

In Nederland bepalen lokale overheden waar woningen mogen komen en hoeveel dat er mogen zijn. Maar volgens CDA’er Ronnes maken zij onvoldoende snelheid. Op plekken waar gemeentes en provincies naar zijn idee te veel treuzelen, wil hij dus dat minister Van Veldhoven (Wonen) de regie pakt en oplegt dat er huizen gebouwd moeten worden. Ronnes denkt aan bouwlocaties zoals Rijnenburg in Utrecht en Valkenburg bij Den Haag. “Zo’n aanwijzing kan pas als de nood heel hoog is. Dat punt hebben we nu echt wel bereikt”, zo zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Moordende concurrentie

Afgelopen periode kregen huizenzoekers een prijsstijging van liefst acht procent voor de kiezen. Ook huurders hebben het nakijken, vooral in de sociale huur, maar ook in de middenhuur is de concurrentie moordend. De woningbouw heeft echter recent een enorme opdoffer gekregen van de stikstof- en de PFAS-crisis, al heeft verantwoordelijk minister Van Veldhoven het daar in een reactie op de laatste wooncijfers liever niet over. „Steeds meer mensen, vooral starters en middeninkomens, kunnen geen betaalbare woning vinden. Daarom heb ik twee miljard euro beschikbaar om samen met provincies, gemeenten, woningcorporaties en de bouwsector sneller meer betaalbare woningen te realiseren.”

Onvoorstelbaar

Het kabinet wacht dus op de uitwerking van het beschikbaar gestelde geld. Van de twee miljard is de helft bedoeld voor de koopmarkt, de andere voor huurwoningen. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn daar blij mee, maar eisen méér. Kamerlid Ronnes (CDA): “De gemeente Utrecht bijvoorbeeld heeft op woningbouwlocatie Rijnenburg liever zonnepanelen en windmolens dan huizen. Dat is toch onvoorstelbaar? Minister Van Veldhoven moet gebruik maken van haar bevoegdheid en een aanwijzing geven.”

Crisis

De economische crisis van 2008 zette veel kopers, huurders, huizenbezitters en bouwers het water aan de lippen. Hoewel toen al kon worden voorzien dat er meer huizen nodig waren, liepen investeringen terug. Aannemers gingen op de fles en moesten personeel ontslaan. Inmiddels is er juist een nijpend tekort aan werknemers. Daarnaast zijn de kosten voor bouwmateriaal gestegen.

(bron: De Telegraaf)

Reacties