Herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein

Foto: Utrecht

Op het 24 Oktoberplein komt op de plek van de tramaanslag van 18 maart een herdenkingsplek. Het wordt een plek waar je troost kunt vinden en stil kunt staan bij wat er is gebeurd.

Het ontwerp staat volgens de gemeente voor de golf van ongeloof en verdriet die door de stad ging. Begin 2020 start de gemeente met de aanleg. De gebeurtenissen op 18 maart en het leed dat daarbij zoveel mensen is aangedaan, maakten op de Utrechters diepe indruk. Dat kwam tot uiting in de overweldigende bloemenzee, de stille tocht en de vele kaarsjes die werden achtergelaten. Bewoners van de stad – en ook andere betrokkenen – spraken snel na 18 maart de wens uit dat er een blijvende herinneringsplek zou komen. Om op passende wijze medeleven te tonen en de slachtoffers te herdenken.

Evaluatie

Vrijwel direct na het schietincident op 18 maart gaf de burgemeester samen met de crisispartners aan dat hij van het incident wilde leren. Om die reden heeft het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement een leerevaluatie gemaakt van het optreden van de crisisorganisatie in Utrecht (die bestaat uit de politie Midden-Nederland, het Openbaar Ministerie, de gemeente Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht). Crisislab heeft een reflectie gemaakt van het optreden van de gemeentelijke crisisorganisatie (‘Bevolkingszorg’).

Leerpunten

Uit de evaluaties blijkt “dat de crisisorganisatie actief heeft gehandeld en begrijpelijke keuzes heeft gemaakt, gegeven de beschikbare informatie van dat moment, in een situatie die gepaard ging met dreiging, urgentie en onzekerheid”. Daarnaast zijn er leerpunten. De Utrechtse crisisorganisatie gaat hiermee aan de slag:

  • Het is belangrijk om bij een advies om binnen te blijven ook te vertellen hoe lang dit geldt en wat de noodzaak is.
  • De betekenis, rolverdeling en communicatie van het afkondigen van dreigingsniveau 5 kan beter.
  • Van enkele organisaties is de informatiebehoefte onvoldoende tijdig onderkend.
  • In crisissituaties blijft het lastig om gezamenlijk een eenduidig beeld van de situatie te krijgen.

De herdenkingsplek is naar verwachting in het voorjaar gereed.

Cookieinstellingen