Romeinse Limes voorgedragen als Unesco Werelderfgoed

Foto: MB

Het kabinet heeft besloten de Romeinse Limes – Limes is Latijn voor grens – voor te dragen als Werelderfgoed van Unesco. De grens heeft grote archeologische betekenis. Hij liep van Katwijk door tot de Zwarte Zee en liep dwars door Leidsche Rijn.

In het gebied langs de grens zijn de afgelopen decennia veel bodemvondsten gedaan. Zo werd in 1997 in De Meern een Romeins schip ontdekt. Het is in 2003 opgegraven en het is het meest compleet bewaarde rivierschip dat in Noordwest-Europa bekend is uit de Romeinse tijd. De meest complete vindplaatsen waar nog waardevolle sporen in de bodem zitten, worden nu voorgedragen voor de prestigieuze lijst van Unesco. In totaal gaat het om 44 vindplaatsen langs de gehele Limes waarvan vier in Utrecht.

Romeinse wachttoren

In Leidsche Rijn gaat het om een Romeinse wachttoren, in De Meern om een castellum (fort) en een deel van de limesweg en op het Domplein gaat het ook om een castellum. De minister kan het dossier in januari 2020 indienen bij Unesco in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie.

Wereldwijde erkenning

Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed. De Werelderfgoedstatus geeft wereldwijde erkenning en waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met het gebied zijn omgegaan. De Unesco-status van de Limes is dan iets om trots op te zijn én biedt volop kansen voor recreatie en toerisme: er zijn toeristen die graag werelderfgoederen bezoeken.

Door Leidsche Rijn

Het Nederlands-Duitse deel, ook wel het Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes, markeert de noordelijke grens van het uitgestrekte Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland volgt de Limes de loop van de Oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Langs deze Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens en schepen. De grens loopt door Leidsche Rijn, en ook hier is al heel wat in de bodem gevonden dat stamt uit de Romeinse tijd. De best bewaarde en meest complete vindplaatsen worden nu voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst.

Uniek in de wereld

Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Erfgoed waar Nederland trots op mag zijn. In de bijlage vind je een overzicht aan van de vindplaatsen van de Romeinse Limes in Nederland.

Cookieinstellingen