Smurfenbeurs in De Schalm: wat is een smurf waard?

Foto: J. De Heus leidscherijn.hu.nl

Onlangs vond de laatste smurfenbeurs van dit jaar plaats in buurtcentrum De Schalm in De Meern. Hier kon men smurfen tentoonstellen, kopen en ruilen. Bert Kooijman, voorzitter van Stichting van Smurfenverzamelaars, legt uit hoe je de waarde van een smurf kunt bepalen als je deze wil ruilen.

De smurfenbeurs wordt drie keer per jaar georganiseerd, waarvan er één altijd plaatsvindt in De Meern. Dit geeft verzamelaars een kans om hun verzameling aan te vullen en om een dubbele smurf kwijt te raken. Daarnaast is het ook een gezellige bijeenkomst. De beurs wordt georganiseerd door Stichting van Smurfenverzamelaars. Bestuurslid Jacques Zuiderwijk houdt het allerlaatste smurfennieuws bij, waaronder de nieuwe smurfen die ieder jaar worden uitgebracht. Deze zijn ook te vinden op de beurs. Toch zijn deze nieuwe smurfen niet altijd even origineel; het komt regelmatig voor dat er een variatie wordt gemaakt op een bestaande smurf. Het leuke aan smurfen is volgens de verzamelaars en liefhebbers dat elke smurf zijn eigen karakter heeft.

Waarde van de smurf

De smurfen worden op de beurs ook verhandeld. Bert Kooijman: “De waarde wordt mede bepaald door hoeveel er gemaakt zijn en hoe oud ze zijn. We hebben een soort smurfenbijbel, een catalogus, waarin alle smurfen en hun waarde staan. Dat bedrag doen we dan meestal door de helft, want soms zijn ze best prijzig. Als je wil ruilen of verkopen moet je smurf trouwens wel gaaf zijn en geen kale verfplekjes vertonen.”
In december wordt bekend gemaakt hoe de nieuwe smurfen in 2020 eruit komen te zien. Daar is het voor de liefhebbers nog even op wachten.

(met dank aan Joes de Heus en Frouke van Kolck, studenten School voor Journalistiek, HU)

Cookieinstellingen