In provincie Utrecht is situatie voor woningzoekende meest uitzichtloos

Foto: MB

Mensen met een modaal inkomen hebben nog minder mogelijkheden op de woningmarkt dan één jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Hypotheker vorig jaar en dit jaar uitvoerde aan de hand van de gegevens op Funda.

De Hypotheker is voor eenverdieners uitgegaan van een jaarinkomen van 32.700 euro over 2019. Hun maximale leenbedrag is dan ongeveer 150.000 euro. Voor tweeverdieners is rekening gehouden met een jaarinkomen van 62.500 euro, waarbij het maximaal leenbedrag ongeveer 300.000 euro is. Eenverdieners met een gemiddeld inkomen hebben het bijzonder lastig op de woningmarkt. Voor 150.000 euro kun je bijna nergens meer een huis kopen. Bij slechts 4,3 procent van de aangeboden woningen is de vraagprijs 150.000 euro of lager. Vorig jaar was dat nog 7,5 procent.

Schrijnend

“Schrijnend”, noemt commercieel directeur Menno Luiten het. Want juist die categorie woningen is nog betaalbaar voor alleenstaanden met ongeveer een modaal inkomen. “Dat zijn gewoon Nederlanders in de zorg en in het onderwijs.” In de provincies Utrecht (1,1 procent) en Noord-Brabant (1,6 procent) is de situatie voor een woningzoekende het meest uitzichtloos. In Groningen en Zeeland maken ze de meeste kans. In iedere provincie en grote stad is het aanbod flink is gedaald, met name voor de single huizenkopers. In Rotterdam is het aanbod bijvoorbeeld van veertien naar zes procent gegaan en in Utrecht van dertien naar twee procent. Enige oplossing is volgens directeur Menno Luiten bijbouwen van voldoende betaalbare woningen.

Reacties