Rendement op stadsverwarming is te onduidelijk

Foto: Pixabay

Warmtebedrijven in Nederland strijken gemiddeld te veel rendement op van de warmtenetten voor stadsverwarming. Eneco, die de stadsverwarming van Utrecht verzorgt, heeft geen specifieke cijfers over Utrecht, alleen algemene landelijke cijfers.

Hierdoor is het niet duidelijk welk rendement op de Utrechtse stadsverwarming – waar ongeveer 35.000 huishoudens en 1000 bedrijven op zijn aangesloten – wordt behaald door Eneco. De Utrechtse VVD, SP en D66 stellen dat Utrecht er in verband met de energietransitie bij gebaat is dat de kosten voor stadsverwarming dalen ten opzichte van het gebruik van gas. Maar als er geen cijfers bekend worden gemaakt door Eneco is het niet duidelijk of er – mogelijk al jaren – hoge rendementen worden gemaakt op de Utrechtse stadsverwarming, die hoger kunnen liggen dan volgens de Warmtewet ‘gemiddeld wettelijk redelijk’ zijn.

Verduurzaming

D66, de VVD en de SP vinden dat Utrecht en Eneco erbij gebaat zijn als de verduurzaming van de stadsverwarming wordt versneld, en dat het nu niet duidelijk is hoe de kosten voor stadsverwarming zich verhouden tot andere verwarmingsmogelijkheden. Zodoende kun je ook niet berekenen wat voor een specifiek huishouden of gebouw de beste manier is om te verduurzamen. Daarom willen deze politieke partijen dat het college in gesprek gaat met Eneco om openheid over het rendement te krijgen.

Reacties