Zure nederlaag voor De Meern: VV Zaanlandia-VV De Meern 3-2

Foto: E. Ebskamp

Na de wanvertoning van vorige week bij Legmeervogels in Uithoorn was ik benieuwd of iedereen vandaag wel scherp zou zijn. Vorige week stonden we na ruim een half uur spelen al met 4-0 achter en was het slappe hap. Als we deze week zo zouden spelen tegen de nummer 3 Zaanlandia dan zou het minstens zo’n kansloze wedstrijd worden.

door Edwin Ebskamp

Iedere donderdagavond kijk ik even bij de training en afgelopen donderdag constateerde ik dat er in ieder geval veel scherper getraind werd dan er gespeeld werd tegen Legmeervogels. Iedereen knalde erop, er werd super fanatiek gestreden om een trainingspartijtje te winnen en iedereen wilde voorkomen om als verliezersploeg aan het einde van de training nog even vol te moeten sprinten onder hoongelach van alle andere teamgenoten. Uiteindelijk was toch 1 team het haasje, wie dat waren is niet belangrijk, want iedereen had volle inzet getoond. Ik had er een goed gevoel over.

Over Zaanlandia

Zaanlandia is opgericht in 1912 en speelt sinds 1953 op Sportpark Oostzijderveld waar het de beschikking heeft over 3 velden, waarvan het hoofdveld kunstgras is. Zij kunnen hier nog een jaartje of 4 van genieten, dan moeten zij moven van de gemeente die hiervoor (samen met nog een voetbalclub en een tennisvereniging) het lieve sommetje van 22 miljoen euro voor heeft uitgetrokken. Zaanlandia is ook zo’n vereniging die moeite heeft de zondagtak op de been te houden, met slechts 2 zondagelftallen lijkt dit ook hier een aflopende zaak. Neemt niet weg dat dit best een leuk complex is met een gezellige kantine en een heuse clubkroeg. Nu was ik daar vandaag niet te vinden, daarvoor had ik mijn portie al gehad dit weekend, buiten in het zonnetje was het prima toeven vandaag.

 Arbitraal trio

Vandaag had scheidsrechter Wieger van Hamersveld de leiding over de wedstrijd, hij had weer 2 assistenten uit Zeist mee gekregen. De ene week moeten wij zelf een grensrechter regelen en de andere week worden deze weer toegewezen vanuit de burelen in Zeist. Het schijnt dat er een scheidsrechteroverschot is op dit niveau (zo’n luxe heb ik nog niet eerder gehoord) en daardoor worden wekelijks scheidsrechters als grensrechter ingezet. Wij zijn er blij mee in ieder geval, ook vandaag zouden deze 3 heren het weer prima doen.

Verrassing in de opstelling

Als ik de opstelling onder ogen krijg dan zie ik dat Serkan Yasar op de bank zit en Michiel Middelhuis in de basis staat. Nog verrassender vond ik dat Maurits Nijenhof vandaag in de spits staat geposteerd. Het schijnt dat hij dit vroeger in de jeugd ook gespeeld heeft….feit is dat we al weken voorin nauwelijks potten kunnen breken, dus dat er eens wat anders geprobeerd wordt snap ik wel. Verder moest ook Marouan Talbi op de bank plaatsnemen en stond Nasser El Aissati in de basis. Ik ken Nasser nog niet zo goed, het is een relatief kleine gedrongen speler, die helaas wat fysieke ongemakken heeft. Mede daardoor heeft hij een half jaar niet kunnen spelen en nu is een uur voetballen het maximaal haalbare voor hem.  De kenners zijn enthousiast over zijn voetbalcapaciteiten, hij heeft mij dit seizoen nog niet kunnen overtuigen, maar gezien zijn historie zullen we hem de tijd moeten gunnen.

Fanatiek uit de startblokken

Gelukkig starten onze oranjehemden zoals er donderdag getraind werd, fel en fanatiek. Na 2 minuten is een schotje van Nasser El Aissati het eerste wapenfeit. We zetten goed druk en Zaanlandia grossiert in lange ballen naar voren spelen, iets wat ze overigens de gehele wedstrijd zouden doen. Na 12 minuten spelen dan een mooie dieptebal op Artan Hajdari, maar zijn voorzet kan onderschept worden door de keeper. Kort daarna in de omschakeling een grote kans voor Zaanlandia, maar gelukkig gaat deze inzet net naast. Als we 13 minuten gespeeld hebben passt Saïd Mousslih in op Artan Hajdari. Die draait de bal naar zijn sterke linkerbeen en haalt uit. De keeper is kansloos en met deze fraaie goal staan we dus binnen het kwartier met 1-0 voor.

Open wedstrijd

Na de goal van Artan onstaat er een open wedstrijd. Wij zetten goed druk en komen voetballend tot aanvallen en Zaanlandia is vaak met de lange bal gevaarlijk. Achterin blijft het opletten, maar de volgende grote kans is voor ons in de 27e minuut. Een prachtige actie van Saïd Mousslih op links is de aanleiding. Zijn voorzet op Maurits Nijenhof laag bij de eerste paal is perfect, Maurits kan de bal zo binnenlopen, maar de verdediger gooit lijf en leden in de strijd en kan helaas redding brengen. Hierna krijgt Zaanlandia een aantal corners. In tegenstelling tot vorige week weet Menno hier nu wel raad mee en werkt meestal goed weg met zijn vuisten. Na 33 minuten spelen krijgt Jessy Chu Kuiper van Zaanlandia het op zijn heupen. Deze ietwat corpulente nummer 11, overgekomen van Fortuna Wormerveer en daarvoor gespeeld bij OFC en FC Volendam, is een erg handige voetballer die in de zaal niet zou misstaan. Hij slalomt zo door 4 spelers van ons heen, maar Menno staat zijn mannetje en kan de bal nog net met zijn hand voor zijn voeten wegtikken.

Vergroten van de voorsprong

In de 35e minuut laat Artan Hajdari zijn klasse weer eens zien. Dit keer lost hij een schot met zijn chocoladebeen (rechts in zijn geval) die net over getikt kan worden door de keeper. Artan was vandaag wederom de beste man aan onze zijde. Los van zijn voetbalkwaliteiten viel mij vandaag ook op dat hij ondanks zijn kleine postuur uitstekend kan timen bij het (door)koppen. Echter, de wisselvalligheid moet eruit bij hem. Vorige week scoorde hij net zoals de meeste anderen uit het team een zware onvoldoende. Na 40 minuten dan de beloning voor ons. Het is Saïd Mousslih die wederom een goede actie in huis heeft. Echter, waar hij de bal eigenlijk had moeten afleggen besluit hij te schieten. De bal belandt op de kruising, maar via de rug van de keeper rolt de bal alsnog het doel in. Heerlijk, wat een luxe, gewoon een 2-0 voorsprong! Dan ga je er vanuit dat dit ook de ruststand zal zijn, maar dan volgt een domper. Michiel Middelhuis speelt de bal op onbegrijpelijke manier zomaar in de voeten van de tegenstander. Hierdoor moet Corsin Vogtlander de angel eruit halen ten koste van een overtreding en gele kaart. Bruce de Graaf weet hier wel raad mee en jaagt de bal laag in de hoek. Deze hoek zou eigenlijk voor Menno moeten zijn, maar de bal is dusdanig hard en geplaatst dat hij kansloos is.

Rust

En in plaats van met een geruststellende voorsprong van 2-0 gaan we de rust in met een stand van 2-1. En dat is toch net wat anders thee drinken….Ondertussen is het leedvermaak in de Zaanse kantine groot als PSV op achterstand komt. Niet dat ik mij bevond tussen Ajax-supporters, want de samenwerking met de AZ talentenschool heeft de club uit Alkmaar blijkbaar ook veel support van Zaanlandia leden opgeleverd.

Gebrek aan stootkracht voorin

Als dezelfde 22 spelers de kleedkamer uitkomen is de wedstrijd al snel gelijkwaardig te noemen. Na 52 minuten spelen wordt Denny Berkhouwer gepoort, maar kan Menno fantastisch redding brengen waar iedereen hem al telde. Gelijk daarna een schot op de lat van Zaanlandia, in deze fase komen we dus even goed weg. Wij stellen daar een vrije trap en een kopbal zonder kracht van Maurits Nijenhof tegenover. En daarna wordt Maurits diep gestuurd, maar zijn schot wordt overgetikt door de keeper. In de 63e minuut een mooie combinatie tussen Saïd Mousslih en Maurits. De uiteindelijke voorzet van Saïd levert een doorkopbal van Maurits op die helaas over gaat. Maurits was dus vandaag gelegenheidsspits, ik vond het geen onverdeeld succes. Maurits werkte zich weer een slag in de rondte, zijn stoorwerk leverde ook geregeld balveroveringen voor ons op, maar tegelijkertijd is hij gewoon geen spits. Met een fraaie actie een man uitspelen is niet aan hem besteed en het neusje voor de goal heb ik ook niet gezien. Maar ik begrijp ook dat er wat geprobeerd moet worden gezien het gebrek aan stootkracht voorin bij de eerdere wedstrijden. Saïd Mousslih speelde een goede eerste helft, maar viel tegen in de 2e helft. Dit kwam met name omdat hij maar bleef volharden in hoge voorzetten geven die vrijwel allemaal voor de keeper van Zaanlandia waren.

Deksel op de neus

Inmiddels heeft Zaanlandia aanvallend gewisseld en krijgen we in de 66e minuut de tegengoal om de oren. Davey Kho kan simpel 2 verdedigers van ons uitspelen en de bal beheerst langs Menno Vink schuiven. Dit is een flinke domper en Zaanlandia ruikt nu bloed. Echter, het is in de 69e minuut Maurits Nijenhof die goed diep wordt gestuurd, maar zijn schot gaat rakelings over. Zaanlandia krijgt nauwelijks kansen, maar toch zijn wij er niet gerust op. Wij spelen onze countermogelijkheden slecht uit en Zaanlandia heeft een paar handige spelers die met een individuele actie al eerder hebben laten zien gevaarlijk te kunnen zijn. Zo wordt Ruben Baas in de 78e minuut even gedold door Jessy Chu Kuiper maar zijn schot gaat gelukkig over. Na 80 minuten moet Artan Hajdari helaas het veld verlaten, Sabir Khodabaks is zijn vervanger. Artan was in de rust al duizelig en kon niet meer verder. Kort voor tijd is het Menno Vink die ons 2 keer op de been houdt met geniale reddingen en het is nu overleven. Helaas is de gifbeker bij ons blijkbaar nog niet leeg. Want wederom is het slecht verdedigen aan onze zijde waardoor Bruce de Graaf vanaf de rand van de 16 meter vogeltje vrij mag aanleggen voor een schot. Menno Vink is kansloos en zo komen we in blessuretijd alsnog onverdiend achter te staan. Denny Berkhouwer wordt naar voren gedirigeerd, maar het is al te laat. En zo lijden we wederom verlies, maar in tegenstelling tot vorige week is dit een heel zuur en onverdiend verlies.

De nabeschouwing

Waar we vorige week een totale off day hadden en zoek werden gespeeld stond er vandaag een heel ander elftal. Er werd gestreden, we waren beter, maar de aansluitingstreffer vlak voor rust bleek cruciaal. We hebben vandaag onverdiend verloren en dat is een bittere pil. Echter, als we iedere week met deze instelling spelen ben ik er van overtuigd dat de punten vanzelf komen. Zeker de technische staf verdient dit ook heel erg. Ondanks de vele blessures, soms een gebrek aan kwaliteit en soms een gebrek aan instelling, geven zij iedere week alles met leuke en gevarieerde trainingen en doen ze er alles aan iedereen scherp aan de wedstrijd te krijgen. De sfeer is gelukkig nog goed en hopelijk blijft dit ook zo, want er is nog geen enkele reden tot paniek.

Volgende week

Zondag 17 november spelen we voor de 3e keer op rij uit. Dit keer zal de spelersbus iets eerder moeten vertrekken, want er staat een reis richting Uitgeest in de planning. Uitgeest staat niet zover boven ons, op de 11e plaats met 7 punten. Zij verloren gisteren thuis met 3-0 van Legmeervogels die wij inmiddels ook maar al te goed kennen. Vanwege andere verplichtingen kan ik helaas niet aanwezig zijn bij deze wedstrijd, dus dit keer geen verslag van mijn hand.

0-1’14 Artan Hajdari
0-2 ’40 Saïd Mousslih
’45 1-2 Bruce de Graaf
’66 2-2 Davey Kho
’94 3-2 Bruce de Graaf

De Meern: Menno Vink, Denny Berkouwer, Corsin Vogtlander, Maurits Nijenhof, Remco de Smit, Ruben Baas,  Giovanny Leibbrand, Saïd Mousslih, Michiel Middelhuis, Nasser El Aissati (‘ 80 Marouan Talbi), Artan Hajdari (‘ 75 Sabir Khodabaks)

 

 

 

Cookieinstellingen