“Ze werken zich het snot voor de ogen voor goed onderwijs!”

Foto: MB

“Het water staat ons aan de lippen! Wij staan voor goed onderwijs, maar als het zo doorgaat kunnen wij dat niet langer garanderen.” We spreken met Daan Schneider, directeur van de Willibrordschool in Vleuten en de St. Bonifatiusschool in Haarzuilens. Hij is boos.

Vorige week nog zouden nog maar zeven groepen van de Willibrordschool in Vleuten aanstaande woensdag geen les krijgen in verband met de staking van het onderwijs. Nu, na het akkoord dat er eenmalig 460 miljoen euro beschikbaar komt voor het onderwijs, zijn zowat alle leerkrachten boos. De school gaat dicht. Ook de Twaalfruiter, De Driekoningenschool en Het Veldhuis gaan woensdag 6 november dicht. Deze scholen vallen onder hetzelfde bestuur. Veel scholen in onze regio, óók middelbare scholen, sluiten woensdag de deuren. Daan: “De leerkrachten voelen zich niet vertegenwoordigd door de mensen aan de onderhandelingstafel. Want dit akkoord gaat over een eenmalig bedrag van 460 miljoen euro. Daarmee kan ik onze leerkrachten niet de waardering geven die ze verdienen. Het is nu echt nodig om een signaal af te geven. Dus we gaan staken, en het bestuur ondersteunt dat.” Daan is furieus: “Het geklungel aan de onderhandelingstafel doet afbreuk aan het imago van ons vak. Wij hebben een prachtig vak, maar dit gedoe komt ons niet ten goede.”

Alles op alles

De leerkrachten krijgen de stakingsdag gewoon doorbetaald, in tegenstelling tot vorige stakingsacties. “Zo serieus nemen we de situatie”, aldus Daan. “Het onderwijs is dag in dag uit voorpaginanieuws, het is echt crisis. Er zijn straks 6200 fulltime leerkrachten nodig, dat is een enorm aantal. Hier op school heb ik in januari 2,5 fte openstaan, dus ik moet alles op alles zetten om nieuwe leerkrachten binnen te halen.” Aan het scenario als dat niet lukt, durft Daan niet te denken. “Ja, dan moet ik zzp’ers inhuren. Dat kost meer geld, en het komt de kwaliteit van het onderwijs natuurlijk niet ten goede.”

Structureel geld

Directeur Daan zou geholpen zijn als er structureel geld vrijkomt waarmee hij de mensen op zijn scholen de waardering kan geven waarvoor ze zijn opgeleid. “Ze moeten een salaris hebben dat minimaal gelijk is aan dat van docenten aan het middelbaar onderwijs, en de werkdruk moet omlaag. Zij werken zich elke dag het snot voor de ogen voor goed onderwijs. Want het gaat niet om ons hè, het gaat om de kinderen. Het is zo ontzettend belangrijk dat die goed onderwijs krijgen. En dat kunnen we straks niet meer geven. De leerkrachten zijn erg betrokken; ze wíllen de boel helemaal niet platgooien. Maar op zo’n moment als dit kán het gewoon niet anders.”

Veel leerkrachten vertrekken woensdag naar de Dam in Amsterdam om hun stem daar te laten horen.

Reacties