De Grote Datashow trekt bezoekers uit het hele land naar het Berlijnplein

Foto: RAUM

Op 1,2 & 3 november vond bij RAUM op het Berlijnplein een uniek circus plaats: De Grote Datashow. Dit datacircus is onderdeel van de expositie Cirque du Data die nog t/m 1 december te bezichtigen is.

De expositie geeft bewoners meer grip op de complexe wereld van ‘data’ én zet hun wensen voorop in het creëren van de ideale datawereld in de stad. Hoe breng je de complexe wereld van data op een begrijpelijke wijze naar het publiek? Dat was de vraag waarmee de makers aan de slag gingen. ‘De Grote Datashow’ was het resultaat: een theatrale voorstelling waarbij alle aspecten van het circus ingezet worden om de wereld van data dichter bij een breed publiek te brengen.

Eenzaamheid en verkeer

Het publiek kon de magie en valkuilen van data zien, meelachen en huilen met onder meer MiIko Steijvers als clown (ex-circusdirecteur Renz) en de wonderen van geluids- en beeldende data zien onder leiding van beeldkunstemaar Eboman. De voorstelling zelf was één grote datasource. Zo kregen de bezoekers een kijkje in de informatie die je kan achterhalen over een persoon via het internet en werden hen op interactieve wijze grappige en serieuze vragen gesteld over hun voorkeuren in het leven en wensen op het gebied van data in de stad. Zo gaf bijvoorbeeld 18% van de bezoekers tijdens de show aan niet nog niet precies te begrijpen wat data is, en bleken de thema’s als data over ‘eenzaamheid’ en ‘verkeer’ het publiek het meeste te interesseren. De voorstellingen van Cirque du Data trokken afgelopen weekend circa 500 bezoekers uit de wijk en het hele land naar het Berlijnplein.

Sentiment in de wijk

Op het circusterrein konden bezoekers ook kennismaken met o.a het ‘circuswezen’ AIML, dat eerder hoge ogen gooide tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Aiml is een AI-robot die op basis van data het ‘sentiment’ in de wijk registreert, en ter plekke de emoties van bezoekers vertaalt naar een door Aiml getekend portret. Het is een voorbeeld van hoe artificial intelligence en machine learning in ons publieke stadsleven ingezet kan worden om meer kennis te krijgen over de wijk.

Minder geklaagd

De openbare expositie Data Exposed maakt met aantrekkelijke en kleurrijke datavisualisaties (open) data van de wijk inzichtelijk. Zo toont bijvoorbeeld één van de tentoongestelde panelen dat in Leidsche Rijn maar liefst 32% van de inwoners een migratieachtergrond heeft, en dat hier minder geklaagd wordt over de luchtkwaliteit dan in de rest van de stad. Tijdens de expositie wordt, in samenwerking met onderzoekspartners als Fontys Hogeschool, NEMO kennislab en Department Media & Culture Studies van de Universiteit Utrecht, voortdurend nieuwe data opgehaald in de wijk en toegevoegd aan de expositie.

Nog te bezichtigen

De resultaten van Cirque du Data zijn vanaf half november te bezichtigen op het terrein en worden in de afsluitende talkshow van 28 november verder besproken. Bezoek ook vooral de workshops over data en migratie, jongeren en vrijwilligerswerk op 6 en 7 november en leer meer over AI tijdens de workshop van a.s.r. verzekeringen op 19 november. De installaties van RNDR, Gosse de Kort en Graphic Matters laten zien hoe data een vast gegeven is in de openbare ruimte en hoe je data het beste kan ‘lezen’.

Reacties