Provincie Utrecht wil geen gas uit Groningen meer

Foto: Pixabay

Vanaf 1 januari 2020 gebruiken acht provincies, waaronder Utrecht, uitsluitend duurzame energie. Door de nieuwe aanbestedingswet krijgen zij hun energie niet meer via het Rijk en zijn zij zelf verantwoordelijk voor de inkoop hiervan.

De provincies hebben hiertoe de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten getekend. Een belangrijke stap dichter bij de afspraken uit het klimaatakkoord. Ondanks een tekort aan duurzame energie, heeft de energiemarkt brede interesse voor de aanbestedingen van de acht provincies. Daarom hebben zeven provincies vanaf 1 januari 2020 groen gas en acht provincies duurzame elektriciteit. De duurzame energie wordt gebruikt voor provinciale gebouwen en provinciale infrastructuur, zoals openbare verlichting, bruggen, tunnels en gemalen.

Utrecht grootste afnemer

Utrecht zal de grootste afnemer zijn van duurzame elektriciteit mede dankzij het groeiend aantal elektrische bussen en dankzij de sneltram waar momenteel mee wordt proefgereden. En Utrecht zal vanaf 1 januari geen Gronings gas meer gebruiken, enkel nog groen geproduceerd gas.

Reacties

0