13 procent Utrechtse daken voorzien van zonnepanelen

Foto: MB

13 procent van de Utrechtse daken is op dit moment voorzien van zonnepanelen. Daarmee heeft de gemeente de doelstelling van 10 procent in 2020 ruimschoots gehaald. Utrecht zet nu in op 20 procent in 2025 en maakte hiervoor woensdag een plan van aanpak bekend.

Per 10 procent van de daken wordt zo’n 1 procent van de Utrechtse energievraag opgewekt, waarmee dit een van de middelen is om duurzame energie op te wekken. Utrecht kijkt hiernaast naar mogelijkheden om grootschaliger zonnevelden aan te leggen.

Bedrijven en sociale huurwoningen

De nieuwe aanpak richt zich met name op bedrijven en sociale huurwoningen, omdat het aantal zonnepanelen op deze daken nog achterblijft. 8,3 procent van de bedrijfspanden heeft zonnepanelen op het dak, terwijl dit bij huurwoningen 5,8 procent is. Particuliere koopwoningen (15,4 procent), sportvastgoed (18,2 procent), gemeentelijk vastgoed (19,2 procent) en onderwijsvastgoed (20,1 procent) krikken het gemiddelde op.

Collectieve inkoopacties

De gemeente gaat woningcorporaties ondersteunen zodat meer huurders gebruik gaan maken van het aanbod van corporaties. Voor particuliere huiseigenaren en VvE’s wordt zon op dak onder de aandacht gebracht op het online energieloket jouwhuisslimmer.nl. Vanuit dat loket zullen onder andere collectieve inkoopacties ondersteund worden. Via het netwerk van ondernemers en in samenwerking met voorlopers gaat de gemeente haar ‘zon op bedrijfsdaken’-aanbod sterker onder de aandacht brengen. Ook gaat de gemeente verkennen hoe zij nationale vastgoedbeheerders en -adviseurs kan betrekken bij haar aanbod.

Buurtstroom

Ook collectieve initiatieven die geen dak in eigendom hebben, zijn een belangrijke doelgroep voor de gemeente. De gemeente is in gesprek met collectieve initiatieven waaronder Buurtstroom over het uitbreiden van het aantal collectieve zon-installaties op gemeentelijke gebouwen. Op basis van een shortlist met potentiële locaties worden de mogelijkheden voor participatie en samenwerking geconcretiseerd. Verder blijft de gemeente inzetten op zon op dak bij onderwijs-en sportvastgoed dat in haar eigendom is.

Duurzaam dakgebruik

Daarnaast gaat de gemeente verkennen of ze in de toekomst gebruik kunnen gaan maken van de bevoegdheid om duurzaam dakgebruik te verplichten. Het Rijk heeft namelijk het voornemen om gemeenten die bevoegdheid te geven via de Omgevingswet. Verder is de gemeente voor drie gemeentelijke grondlocaties projecten gestart voor de mogelijke ontwikkeling van zonnevelden, namelijk: de geluidswal A12 Veldhuizen, Meijerwetering en de Haarrijnse Plas. Het project energielandschap Reijnenburg en Reijerscop is inmiddels gestart.

Cookieinstellingen