Elke zondagochtend schaken in het Máximapark

Foto: pixabay

Schaken is goed voor kinderen. Het geeft een geweldige boost in hun ontwikkeling. Steeds meer scholen bieden het dan ook aan als vak. Vanaf zondag 10 november kun je ook elke week terecht in het Máximapark om gezellig samen te schaken.

Dit is een initiatief van schaakliefhebber uit Leidsche Rijn Jésus Medina Molina. Hij promoot al jaren het schaken onder jongeren, en hij heeft er ook voor gezorgd dat er schaaktafels in het Máximapark zijn gekomen. Vanaf 10 november gaat hij schaken in het Máximapark met iedereen die wil, ook diegenen die nog niet kunnen schaken zijn welkom. Het schaken begint elke zondagochtend om 11 uur. Jesús: “Er zijn veel mensen in Leidsche Rijn die zich eenzaam voelen en een praatje aan de schaaktafel is zo gemaakt. Tijdens de workshops in het park, eerder dit jaar, gaven veel passanten aan dat ze het ontzettend leuk vinden dat er geschaakt wordt op deze plek. En er zijn veel mensen die ooit hebben geschaakt, of ze hebben het van hun opa geleerd, die het leuk zouden vinden om het spel opnieuw op te pakken.”

Koffie, thee en chocomel

Voor diegenen die nog niet kunnen schaken wil Jesús workshops opzetten. “We kijken ook naar mogelijkheden om de workshops eventueel binnen te gaan geven. Kijk, zolang het niet regent of sneeuwt, kunnen we er gaan schaken. Met koffiekannen, theekannen en warme chocomel komen we een heel eind. En, in Ukraïne is het veel kouder dan hier bij ons en zitten de parken vol met schakers! Kortom, we denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. En we willen middels het schaken in het park mensen écht de mogelijkheid geven om via het spel het brein fit te houden.”

Een spelletje voor de hersens

Het leuke van schaken is dat het een spelletje is waarbij je je hersens gebruikt en waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Elk spel is anders, en ook kinderen vinden het leuk om hun hersens te laten kraken en goede zetten en slimme trucjes te verzinnen om hun tegenstander te verslaan. Vaak geven kinderen aan dat ze rustig worden van schaken. Je zit even helemaal in je eigen hoofd, zonder prikkels van buitenaf. Schaken is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Uitdaging stimuleert de hersenen en dát biedt schaken volop. Doordat dit ook nog eens op een andere manier gebeurt dan bij bijvoorbeeld rekenen of taal, worden er allerlei extra verbindingen in de hersenen aangelegd. Het brein wordt daardoor complexer, waardoor kinderen sneller en creatiever problemen kunnen oplossen.

Cookieinstellingen