Nieuw kerkgebouw aan het Lint verbindt

Foto: Ossip van Duivenbode

Twee kerkgemeenschappen uit Leidsche Rijn huizen sinds kort gezamenlijk in een prachtig nieuw kerkgebouw aan het Lint. Het gaat om de kerkgemeenschappen NGK Rijnwaarde en de GKV Leidsche Rijn. Het uitgangspunt van het gebouw is dat het verbindt.

De twee kerkgemeenschappen uit Leidsche Rijn die al jaren samen optrekken deelden een visie met het thema: ‘De deur staat wagenwijd open voor iedereen.’ De vorm van het eenvoudige, eigentijdse kerkgebouw is geïnspireerd op de historische schuurkerk, een geliefde bouwvorm voor gereformeerde kerkgenootschappen gedurende de 19e eeuw. Het silhouet sluit hiermee naadloos aan op de agrarische sfeer van de directe omgeving: de kassen, de boomgaard en de schuren.

Christelijke symboliek

Christelijke symboliek vormde een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp. De betekenis en vorm van het kruis komen zowel in de plattegrond als de glazen gevel terug. De driedeling in het gebouw is een verwijzing naar de heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en Heilige Geest). De as van het lange toegangspad loopt door in de ontmoetingsruimte, waar mensen elkaar ontmoeten. Aan de ene zijde van deze as is de zaal waar Gods woord gesproken wordt en aan de andere zijde de stilteruimte, een plek van bezinning, gebed en inspiratie.

Jeugdhonk

Op de verdieping zijn diverse (vergader)ruimtes en een jeugdhonk. Deze worden tijdens de samenkomsten gebruikt door de kinderen die hier gedurende de dienst een eigen programma bijwonen. Door de glazen wand blijft de visuele verbinding behouden. Dankzij het voorportaal kunnen de ruimtes op de verdieping apart gebruikt/verhuurd worden. Het gebouw is bekleed met zwarte dakpannen met houten accenten ter plaatse van de entrees, kerkzaal en het luik bij de stilteruimte. Wanneer het luik open staat en achter het raam licht brand is het gebouw geopend.

Voor en door leden

Het interieur is sober vormgegeven met zwarte vloeren en witte plafonds. De wanden en het meubilair zijn bekleed met whitewashed houten latten. De enige kleur is het groen van het omliggend landschap wat weer terugkomt in de gordijnen, die de kerkzaal kunnen opdelen en afsluiten. Twee oude kerkbanken uit de 19-eeuwse GKV kerk komen terug in de eigentijdse kerk. Kenmerkend is de grote glazen pui die de grote zaal vult met daglicht. De grote openstaande taatsdeuren nodigen uit om naar binnen te gaan. Want het gebouw is een plek van ontmoeting waar de deuren altijd en voor iedereen wagenwijd open staan. In het ontwerpproces zijn de gemeenteleden actief betrokken. Ook hebben ze meegeholpen aan de bouw van het kerkgebouw. Door deze samenwerking is het echt een kerk voor en door de leden.

Cookieinstellingen