Utrechtse VVD pleit voor goed netwerk AED’s

Foto: JM Molina

De Utrechtse VVD wil dat er een stadsbreed netwerk komt van automatische externe defribilators (AED’s). Uit een recente publicatie van het AD/UN blijkt dat er nog steeds buurten zijn waar geen of onvoldoende AED’s beschikbaar zijn. Met een AED in de buurt kunnen Utrechters levensreddend handelen als elke seconde telt.

Fractievoorzitter Dimitri Gilissen: “De gemeente kan een belangrijke rol spelen om te zorgen voor een gemeentedekkend AED-netwerk. Met voldoende AED’s kunnen levens worden gered.” De Utrechtse VVD kaartte het onderwerp aan tijdens het debat over de nota Volksgezondheid 2019-2022. Het college heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan en de raad in het eerste kwartaal van 2020 te rapporteren over de voortgang.

In de buurt

Volgens Dimitri Gilissen kan het college stimuleren dat er meer AED’s in de wijken komen door er bekendheid aan te geven, toe te zien op registratie ervan en in ‘blinde vlekken’ te voorzien. Buurtbewoners kunnen samen sparen voor een AED, en de gemeente kan daar een bemiddelende rol in spelen. “Waar nodig kan de gemeente bij springen als er een blinde vlek is. Ook ondernemers kunnen hier een verantwoordelijkheid in nemen en het goede voorbeeld geven.” Zelf weet Dimitri wel waar een AED bij hem in de buurt hangt: in het winkelcentrum waar hij in de buurt woont. “Iedereen kan ‘m gebruiken, apparaat werkt voor zich.”

Reacties