“Afvallen is niet moeilijk, de verandering daarná, die wel”

Foto: MB

Hij is zelf 40 kilo afgevallen, dus dat maakt afslankcoach Stein van Spankeren behoorlijk ervaringsdeskundig. Onlangs streek hij met zijn praktijk neer in Terwijde, aan de Musicallaan. Wij gingen langs, nieuwsgierig en uit eigenbelang, want hoe deal je met die kilo’s die te veel zijn??

Stein heeft al langer een praktijk in Woerden, maar heeft nu ook een vestiging van Vida Vitaal in Leidsche Rijn geopend. “Ik wil meer mensen helpen”, lacht hij. “Zelf ben ik ook veel afgevallen en ik gun mensen met overgewicht ook dat geluk te ervaren.” Hoe hij dat heeft gedaan, is natuurlijk dé belangrijke vraag. “Jezelf motiveren is het allerbelangrijkste. Want als je het niet echt heel graag wil, afvallen, dan lukt het niet.” Stein werkt graag met maaltijdvervangers, waar alle vitamines en mineralen in zitten en die ook nog eens smaakvol zijn, zegt hij. Deze maaltijdvervangers van Straight Away activeren de vetverbranding, en dat is waar je met overgewicht naartoe wil, zodat je vetvoorraad wordt aangesproken als energiebron en daardoor snel afneemt.

Maaltijdvervangers

Maar: het afvallen zelf is niet het moeilijkste, zegt Stein. Op gewicht blijven is de grootste uitdaging. Daarom bestaat zijn programma uit drie stappen. Stap één is kilo’s verliezen met maaltijdvervangers of een ander dieet, want dat mag ook bij hem. “Daarna help ik mensen met het kiezen van de juiste voeding uit de supermarkt. Samen kijken we naar gewoontes die zijn ontstaan in het voedingspatroon. Die analyseren we en ik geef adviezen hoe je die kunt veranderen. Het is echt een gedragsverandering en dat is heel moeilijk, maar het kan wel.” Stein heeft een paar trucjes die hem hebben geholpen bij het afvallen, bijvoorbeeld de ‘vijf-keer-nee-regel’. “Als je op een feestje bent waar ze langskomen met bitterballen of waar stokbroodjes op tafel staan, zeg dan eerst vijf keer nee tegen jezelf. Dan neem je vijf keer niet, en de zesde keer neem je pas de bitterbal of dat broodje. Dat scheelt best veel, en je hoeft niet álles te laten. Je leert jezelf beheersen.”

Nazorg

Nog een tip: maak keuzes. Is het de moeite waard om in je eentje op de bank naar een film te kijken met wijn en chips erbij? Of kun je wijn en chips beter doen op een verjaardag, en kies je thuis op de bank voor een kopje thee? “Brengt chocola en patat je echt daar waar je wil, word je daar gelukkig van? Ik denk niet op de lange termijn.” Zo heeft Stein handige tips waar je thuis wat mee kan.
De laatste stap van zijn programma gaat om nazorg. “Mensen die bij mij zijn afgevallen en hun doel hebben bereikt, mogen zo vaak terugkomen als ze willen. Veel mensen vinden dat heel fijn. Dan vertellen ze wat ze hebben gedaan en waar ze tegenaan zijn gelopen en ik probeer ze dan weer te motiveren. Vaak blijkt dat ze het heel goed doen, maar dat zelf niet altijd zien. Ik help dan ook in dat stadium. Meestal komen mensen gedurende een jaar nog wel een paar keer terug, en daarna hebben ze voldoende vertrouwen erin dat het goed gaat. Deze service is overigens tijdens het hele programma van kracht. Ik ben op elk moment van de dag bereikbaar voor al je vragen. We doen dit samen, dus je kunt altijd bij me terecht als je dat nodig hebt.”

Hoeveel kilo’s

Hoeveel mensen Stein inmiddels succesvol heeft geholpen weet hij echt niet meer. “Zeker 250”, zegt hij. “Maar hoeveel kilo’s die samen zijn afgevallen? Geen idee, heel veel!” Wij gaan de deur uit met een een voedingsschema en een lijstje voedingstips. Over twee weken mogen we weer op de weegschaal…..

www.vidavitaal.nl

 

Reacties