Vandaag gaat ie weer!

Foto: Wikipedia

Vandaag worden de sirenes weer getest, zoals elke eerste maandag van de maand. Waarom eigenlijk?

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt de sirene getest. Dit gebeurt om te checken of het systeem goed functioneert. Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden. Is de sirene bij jou in de buurt niet afgegaan, dan kun je dit doorgeven aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) via [email protected]. De sirene wordt niet getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

NL-alert

Er was sprake van dat het alarm per 1 januari 2020 afgeschaft zou worden en vervangen zou worden door NL-alert. Maar dat is niet haalbaar. Het versturen van een NL-alert werkt nog niet overal voldoende. In 2016 werd aangekondigd dat het luchtalarm op termijn zal verdwijnen, omdat waarschuwingsberichtjes naar mobiele telefoons (NL-Alert), calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media veel gerichter ingezet kunnen worden.

Buiten te horen

Als je de sirene op de eerste maandag van de maand niet hoort, kun je dit doorgeven via e-mail aan [email protected], onder vermelding van je postcode. Let wel: de sirenes zijn bedoeld om buiten te horen, als je ze binnen niet hoort hoef je niets door te geven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat eigenaar is van het systeem, heeft de spreiding van de sirenepalen erop ingericht dat ze buiten te horen zijn, niet binnen. De redenering hierachter is dat mensen die buiten zijn wel naar binnen moeten, maar niet andersom. De sirene wordt niet getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

Calamiteitenzenders

Als je de sirene op andere momenten dan de eerste maandag van de maand hoort, moet je naar binnen gaan, ramen en deuren sluiten en naar de calamiteitenzenders van deze regio luisteren. Dat zijn op tv RTV Utrecht en op de radio Radio M. Ook kun je een NL Alert-bericht krijgen. Bij een nationale ramp is de rampenzender Nederland 1 of Radio 1. Als er een crisis is, kan het zijn dat op www.crisis.nl meer informatie wordt gegeven.

Cookieinstellingen