Regio Utrecht opnieuw in top van Europa’s meest concurrerende regio’s

Foto: pixabay

Wij wonen in een regio die in de top staat van Europa: volgens de Europese Commissie behoort de regio Utrecht namelijk opnieuw tot de top van meest concurrerende regio’s in Europa.

In de Regional Competitiveness Index (RCI) die vandaag bekend is gemaakt, staat Utrecht samen met Londen op een gedeelde tweede plaats. Stockholm voert de lijst aan. De driejaarlijkse index beoordeelt de concurrentiekracht van 268 Europese regio’s op ruim 70 punten op het gebied van innovatie, bereikbaarheid, digitale infrastructuur, onderwijs, gezondheid en arbeidsmarkt.

Gaaf

Burgemeester Jan van Zanen: “De toppositie van Utrecht op deze ranglijst komt niet helemaal als een verrassing. Met onze onderwijs- en zorginstellingen, infrastructuur en ondernemingen laten we al jarenlang zien tot de Europese top te behoren. Maar dat gaat niet vanzelf. Het zijn alle mensen die hier wonen en werken, die maken dat Utrecht één van de meest concurrerende regio’s is.” Wethouder Klaas Verschuure van Economische Zaken vindt het gaaf om te zien dat Utrecht zo wordt gewaardeerd. Hij vindt het wel een extra verantwoordelijkheid voor Utrecht en de regio, om het ondernemingsklimaat goed te onderhouden. “Regio Utrecht is het economisch hart van ons land en een belangrijke economische factor in Europa.”

Investeringen

Regio Utrecht scoort al hoog sinds in 2010 de regionale vergelijkingen begonnen. Belangrijke kracht van de regio Utrecht is de nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. Onze regio scoort ook goed op bereikbaarheid. Maar: om dit vast te houden zijn investeringen nodig, want we groeien. De leefbaarheid en economie in de steden en dorpen staat onder druk. We moeten daarom slimmer omgaan met bereikbaarheid; daar investeren de provincie en gemeenten fors in.

Reacties